4 redenen om een tussenjaar te nemen | YoungPWR
Body & Mind

4 redenen om een tussenjaar te nemen

 2 minuten lezen

Na het halen van je middelbareschooldiploma is het een optie om een tussenjaar te nemen. In deze blog noemen we 4 redenen om daarvoor te kiezen.

Het is misschien niet voor iedereen vanzelfsprekend om een tussenjaar te nemen, maar als je de mogelijkheid hebt kan het je echt veel opleveren!

1. Je weet nog niet wat je wil studeren.

Misschien wel de meest voorkomende reden om een tussenjaar te nemen: je weet nog niet wat (en of) je wil studeren. Met een tussenjaar kan je goed de tijd nemen om dat uit te zoeken, door verschillende dingen uit te proberen. Je kunt naar open dagen gaan van opleidingen om erachter komen waar je interesses liggen, zodat je na dat jaar een goed overwogen keuze kan maken voor een eventuele vervolgopleiding.

2. Je wil iets doen wat je niet met school kan combineren (bijvoorbeeld reizen). Een andere reden kan zijn dat je van plan bent iets te gaan doen, bijvoorbeeld een grote reis maken, wat je niet naast je studie of werk kan doen. Het jaar na je middelbare school is de perfecte tijd om dat soort dingen te gaan doen; je hebt nog geen verplichtingen, en kan het jaar daarop makkelijk nog beginnen met studeren.

3. Je wil een ‘pauze’ van het leren en studeren. Als je iemand bent die hard werkt voor school, kan het goed zijn dat je na de middelbare school het gevoel hebt een pauze nodig te hebben voordat je door kan stromen naar je vervolgopleiding. Dan is een tussenjaar een goede optie: deze ‘pauze’ als een soort vakantie zien is misschien wat minder nuttig, maar wel kun je het jaar gebruiken om hele andere dingen te doen dan leren. Je kunt bijvoorbeeld werken of stage lopen, waarbij je je op een andere manier in moet spannen dan dat je op school doet, maar waar je wel veel van leert en waar je een goed cv mee opbouwt.

4. Tijd voor leuke dingen. Hoewel het belangrijk is om je tussenjaar te besteden aan nuttige dingen die je verrijken, heb je ook een heel jaar om zelf in te vullen dus kan je makkelijk meer tijd inplannen voor leuke dingen die je ook belangrijk vindt. Een hobby, vrienden en familie zien of misschien een andere taal leren.

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

8 tips voor als je gaat studeren in de VS
De wereld wordt steeds kleiner en jongeren gaan steeds vaker in het buitenland studeren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.
Levy Evers
Welke studie past bij wat ik wil gaan doen?
In deze blog leggen we je uit hoe je het best een studie kiest die past bij de baan die jij later wilt hebben.
Nikki Silvis
5 (Eind)examen tips
(Eind)examens kunnen enorm spannend zijn, in deze blog geven we je 5 tips om er toch zoveel mogelijk uit te halen!
Nikki Silvis