Hoe haal je het meest uit je online-school? | YoungPWR
Studie en stages

Hoe haal je het meest uit je online-school?

 2 minuten lezen

De meeste universiteiten en hogescholen geven momenteel hun onderwijs online, via Zoom of Teams bijvoorbeeld. In dit blog geven we je tips hoe je daar het beste mee om kan gaan.

1. Blijf gemotiveerd.

De eerste tip is gelijk de meest lastige; de verleiding om minder actief met de les bezig te zijn is namelijk een stuk groter. Zorg er dus zelf voor dat je bij de les blijft, bijvoorbeeld door je telefoon weg te leggen. Doe je camera aan zodat je actiever mee kan doen. En behandel de lessen zoals je dat normaal ook zou doen; ga er zoveel mogelijk heen, trek normale kleding aan (blijf niet in je pyjama zitten), ga zitten op een goede werkplek (niet in je bed), stel af en toe een vraag (ook leuk voor de interactie) en kom op tijd.

2. Probeer sociale contacten te onderhouden.

Bij het onderwijs vanuit huis mis je sociale contacten die je bij fysiek onderwijs wel zou hebben. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een groepschat aan te maken, waar je ook praktische vragen in kan stellen. Of door tien minuten eerder bij je online les in te loggen zodat je alvast wat bij kan praten over niet-school gerelateerde onderwerpen. De kans is namelijk groot dat je dit bij fysiek onderwijs ook vooraf aan de les deed.

3. Overleg met docenten.

Voor docenten is deze situatie ook nieuw, en zij weten vaak ook niet wat ideaal is tijdens het online lesgeven. Probeer ze een beetje te helpen door aan te geven wat goed werkt; misschien zijn meerdere kortere pauzes tijdens de les fijner dan één langere om de aandacht erbij te houden, of wil je bijvoorbeeld vaker in break-outrooms (kleinere groepjes) werken. Geef dit door, zodat je docenten daar rekening mee kunnen houden.

4. Investeer (als dat kan) in goede techniek.

Niets is zo irritant als het wifi-netwerk dat steeds uitvalt tijdens de les, of je computer die ermee ophoudt. Denk er over na –als je de mogelijkheid hebt- om te investeren in bijvoorbeeld een wifi-versterker, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken en je kunt focussen op je onderwijs.

5. Tot slot; blijf gezond.

Het is zeer belangrijk om vaak naar buiten te gaan en te blijven bewegen, als je het grootste deel van de dag achter een schermpje zit. Hier krijg je energie van en dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat je beter kunt leren (en je blijft nog in shape ook...)

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

Welke studie past bij wat ik wil gaan doen?
In deze blog leggen we je uit hoe je het best een studie kiest die past bij de baan die jij later wilt hebben.
Nikki Silvis
5 leertips voor een toets
Leren valt lang niet altijd mee, in deze blog geven we je 5 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een toets.
Nikki Silvis
Goed presteren? Creëer een goed slaapritme.
Het hebben van een goed slaapritme is cruciaal om overdag goed te presteren, toch is het niet makkelijk om elke dag genoeg te slapen. In deze blog vertellen we je hoe je dat kan aanpakken.
Nikki Silvis