5 leertips voor een toets | YoungPWR
Studie en stages

5 leertips voor een toets

 2 minuten lezen

Leren valt lang niet altijd mee, in deze blog geven we je 5 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een toets.

Tip 1. Begin op tijd en maak een planning.

Deze tip heb je vast vaker gehoord, maar het is ECHT de belangrijkste: begin ruim van tevoren met leren, want dan heb je de tijd om de stof te herhalen. Door de stof te herhalen leer je het beste. Dus als je een planning maakt, houdt dan rekening met het aantal dagen waarin je de stof wil gaan leren én het aantal dagen waarin je de stof gaat herhalen.

Tip 2. Leer op verschillende manieren.

Eindeloos samenvattingen maken wordt snel heel saai. Zoek daarom naar verschillende manieren om te leren. Denk aan leren uit een boek, video’s over het onderwerp kijken, jezelf overhoren met flashcards, opdrachten maken, Quizlet etcetera. Wissel deze methodes af zodat je gefocust blijft.

Tip 3. Maak het comfortabel voor jezelf en neem pauzes.

Zeker als je een lange leerdag voor de boeg hebt, is het belangrijk om het comfortabel voor jezelf te maken. Zorg dat de plek waar je leert opgeruimd en overzichtelijk is, zet een muziekje aan en haal lekkere (en gezonde) tussendoortjes in huis. Daarnaast is het belangrijk om pauzes te nemen, zodat je gemotiveerd en geconcentreerd blijft. Volg bijvoorbeeld het ritme van de pomodoro-techniek. Heb je nog nooit van de pomodoro-techniek gehoord? Daar lees je op deze site meer over: https://timemanagement.nl/pomodoro-techniek/

Tip 4. Zorg voor zo min mogelijk afleiding.

Als je merkt dat je snel op je telefoon kijkt, zet hem dan uit of leg hem weg. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je, op de plek waar je leert (bijvoorbeeld je bureau), geen andere dingen mag doen dan je bezighouden met schoolwerk. Als je bijvoorbeeld wil Netflixen, dan moet je opstaan en ergens anders gaan zitten (doe dit dan ook, maar wel als je pauze hebt of klaar bent met leren). De kans dat je afgeleid raakt en deze het alsnog gaat doen is een stuk kleiner.

Tip 5. Ga naar buiten.

Om te zorgen dat je hoofd niet overloopt van informatie is het belangrijk om af en toe naar buiten te gaan. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de stof goed ‘zakt’ en dat je het misschien zelfs beter gaat begrijpen.

Succes!

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

8 tips voor als je gaat studeren in de VS
De wereld wordt steeds kleiner en jongeren gaan steeds vaker in het buitenland studeren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.
Levy Evers
Welke studie past bij wat ik wil gaan doen?
In deze blog leggen we je uit hoe je het best een studie kiest die past bij de baan die jij later wilt hebben.
Nikki Silvis
Roeline studeert commerciële economie in Groningen
Roeline (23) vertel over haar studiekeuze, op kamers gaan en wat je kunt doen met deze studie. Roeline liep stage bij Youngpwr in haar tweede jaar.
Roos van Duin