Gelijk studeren of een tussenjaar? | YoungPWR
Studie en stages

Gelijk studeren of een tussenjaar?

 3 minuten lezen

In dit blog vertellen vier studenten waarom ze gelijk na de middelbare school zijn gaan studeren (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tussenjaar nemen) en hoe dat ze bevalt.

Tesla (19), Maartje (19), Deep (19), en Tszjing (21) zijn allemaal tweedejaars studenten die ieder een andere studie doen.

Heb je erover getwijfeld om gelijk na de middelbare school te gaan studeren?

Tesla: "Ik heb niet getwijfeld, want ik had mijn studiekeuze in de vijfde klas al gemaakt en wist dat ik een tussenjaar na mijn bachelor wilde nemen." Maartje: "Nee, want het was lastig om voor de studie van mijn keuze geselecteerd te worden, dus ik wilde dat gelijk proberen en dan eventueel een andere studie kiezen of een tussenjaar nemen als ik niet toegelaten werd." Deep: "Ik wilde wel een tussenjaar nemen, maar toen ik zeker was van mijn studiekeuze verheugde ik me er zo op dat ik besloot toch gelijk te gaan studeren." Tszjing: "Ja, ik twijfelde tot op het laatste moment of de studie wel bij mij zou passen en wilde ook een tussenjaar nemen, maar dat mocht niet van mijn ouders."

Ben je blij met die keuze?

Maartje: "Ja, want ik heb het naar mijn zin. Ik denk dat je van een tussenjaar veel leert omdat je nieuwe dingen probeert, maar dat probeer ik tijdens mijn studie ook te doen dus het zal uiteindelijk niet veel uitmaken. Tussen mijn bachelor en master zit een wachttijd van ongeveer een jaar, die tijd wil ik gaan gebruiken als een soort tussenjaar." Deep: "Ik ga ook een tussenjaar nemen tussen mijn bachelor en master." Tszjing: "Ik ben uiteindelijk ook tevreden, omdat ik binnen mijn studie veel vrijheid heb. Maar ik neem na mijn bachelor ook een tussenjaar."

Ben je de jongste van jouw medestudenten? (Kwamen je medestudenten ook gelijk van de middelbare school?)

Tesla: "De leeftijden verschillen heel erg, veel zijn even oud. Van een jaartje meer of minder merk je later in je leven niets denk ik." Maartje: "Ik ben wel een van de jongste. Met sommige van de oudere studenten heb ik weinig overeenkomsten, maar ik leer wel van ze." Deep: "Ik ben ook een van de jongste. Dat haalt druk van mij af, want voor mijn gevoel heb ik nog alle tijd vergeleken met mijn medestudenten. Aan de andere kant heb ik wel minder ervaring op het gebied van studeren en werk, en een minder goed beeld van de toekomst dan studenten die ouder zijn." Tszjing: "Ik val er tussenin, en dat vind ik prima. Je merkt niet veel van het leeftijdsverschil."

Conclusie:

De keuze om gelijk te gaan studeren na de middelbare school kan afhangen van veel verschillende factoren; misschien heb je al een duidelijke studiekeuze gemaakt en wil je graag beginnen, heb je simpelweg niet de mogelijkheid om een tussenjaar te nemen of weet je niet wat je met zo’n jaar zou willen doen. In elk geval hoef je niet bang te zijn dat het voor je latere leven veel uitmaakt of je wat eerder of wat later bent begonnen met studeren. En het is altijd nog mogelijk om op een later moment (bijvoorbeeld na het halen van je bachelor) een jaartje wat anders te gaan doen.

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

8 tips voor als je gaat studeren in de VS
De wereld wordt steeds kleiner en jongeren gaan steeds vaker in het buitenland studeren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.
Levy Evers
Welke studie past bij wat ik wil gaan doen?
In deze blog leggen we je uit hoe je het best een studie kiest die past bij de baan die jij later wilt hebben.
Nikki Silvis
5 (Eind)examen tips
(Eind)examens kunnen enorm spannend zijn, in deze blog geven we je 5 tips om er toch zoveel mogelijk uit te halen!
Nikki Silvis
4 redenen om een tussenjaar te nemen
Nikki besloot na haar middelbare school een tussenjaar te nemen. Dat beviel haar erg goed.
Nikki Silvis
Hoe haal je het meest uit je online-school?
De meeste universiteiten en hogescholen geven momenteel hun onderwijs online, via Zoom of Teams bijvoorbeeld. In dit blog geven we je 5 tips hoe je daar het beste mee om kan gaan.
Nikki Silvis