"Investeer in de relatie met jezelf en daarmee met anderen." | YoungPWR
Body & Mind

"Investeer in de relatie met jezelf en daarmee met anderen."

 5 minuten lezen

Youngpwr interviewde Mariette, eindredacteur, schrijver, oprichter Verkering met Jezelf, coach én podcastmaker.

Wie ben je?

"Mijn naam is Mariette Reineke (48), ik woon in Amsterdam en ik werk als freelance eindredacteur voor nieuws.nl en vrouw.nieuws.nl. Daarnaast ben ik freelance tekstschrijver, ben ik initiatiefnemer van Verkering met Jezelf, werk ik als relatie met jezelf coach en geef ik webinars, workshops en presentaties."

Welke opleiding heb je gedaan?

"Mijn belangrijkste opleiding is het leven, en dat is nog steeds mijn opleiding. Daarom omschrijf ik mezelf ook graag als student van het leven. Elke dag is een groot klaslokaal met leerkrachten die mij iets reflecteren en leren. Ik heb het meeste geleerd van mijn ervaringen en door dingen te doen. Ik had vroeger geen idee wat ik wilde studeren en ben na wat omzwervingen HEAO communicatie gaan doen."

Heb je daar iets aan gehad als je kijkt naar wat je nu doet?

"Tijdens mijn studie heb ik drie keer stage gelopen, daar heb ik wat aan gehad. Verder kan ik me inhoudelijk niets herinneren van mijn studie en zou ik wat ik nu doe, ook zonder deze studie kunnen doen. Ik ben bij Nieuws.nl om mijn mens zijn aangenomen, en niet om mijn CV. Mijn collega (‘baas’) heeft mijn CV nog nooit gezien. Voor mijn werk als relatie met jezelf coach heb ik wel cursussen gedaan en dat doe ik nog steeds. Mijn eigen ontwikkeling en de relatie met mezelf is een rode draad in mijn leven en dat zal voor de rest van mijn leven zo blijven. Voor mijn werk als freelance schrijver (en uiteraard ook voor mijn werk bij Nieuws.nl) heb ik geen opleiding gedaan. Als kind speelde ik graag postkantoortje en vond ik het heel leuk om te schrijven."

Welke opleiding zou jij jongeren adviseren als zij willen gaan doen wat jij nu doet?

"Mijn hoofd zou antwoorden: School voor journalistiek voor mijn functie van eindredacteur, maar dit wil niet zeggen dat je die functie dan ook krijgt. Een opleiding/studie is geen garantie voor een baan. Tuurlijk, een papiertje is belangrijk, maar uiteindelijk is het veel belangrijker dat je ontdekt wie je bent, waarom je hier bent, wat je kwaliteiten zijn en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je keuzes. Dan maakt het uiteindelijk niet uit wat je doet. Eigen ondernemer zijn, frieten bakken of een manager zijn bij een bedrijf: het zijn allemaal rollen. Voor mij is de belangrijkste opleiding het leven zelf. We leven in een maatschappij waarin we veel waarde hechten aan het soort werk wat we doen, daar halen we voor een groot deel onze waarde uit. Uiteindelijk gaat het erom hoe je je werk doet, of je het met plezier doet en dat je je werk om mensen laat gaan."

Welke bedrijven heb je opgezet? En wat is jouw rol?

"Een tijd geleden heb ik een BV opgezet, Self-Care Consultancy, samen met een vriendin. Deze BV bestaat nu al lange tijd niet meer. En ik heb mijn eigen coaching praktijk en freelance schrijfwerk. Dat zou ik niet echt een bedrijf noemen, ik zie mezelf meer als eenpitter/freelancer."

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

"Dat liep zo, het was niet echt een keuze als in: ik wil nu eigen ondernemer worden."

Heb je ooit als werknemer gewerkt? Wat is het verschil?

"Ja, ik heb lange tijd voor verschillende werkgevers gewerkt. Voor een werkgever werken biedt meer zekerheid, zeker als je een vast contract hebt. En je bent gebonden aan vaste werkdagen. Ik doe nu meer verschillende werkzaamheden, dat vind ik ook een groot verschil."

Hoe ben je ooit begonnen met ondernemen?

"Ik werkte altijd in dienstverband, totdat ik bijna vier jaar geleden voor Nieuws.nl kon werken. Dit was op freelance basis. Toen ben ik volledig voor het eigen ondernemerschap gegaan. Daarvoor deed ik wel al af en toe coaching. Het is dus heel vloeiend gegaan en het was geen droom van mij dat ik ooit eigen ondernemer wilde worden."

Hoeveel heeft het je gekost om te starten als ondernemer?

"Voor mijn coaching praktijk heb ik een massagetafel gekocht en nog wat attributen, voor mijn schrijfwerk heb ik een laptop nodig. Verder heb ik geen investeringen gedaan."

Wat vind je het leukst aan ondernemen?

"Dat ik mijn eigen tijd kan indelen en mijn werk kan doen wanneer ik dat wil. Ik ben een vroege vogel dus ik werk regelmatig vroeg in de ochtend een interview uit. Ik heb dagen dat ik op kantoor werk en ik heb dagen dat ik thuis werk. Mijn eindredactie en schrijfwerk kan ik overal doen. Zo heb ik een tijdje terug op Schiermonnikoog gewerkt. Dat vind ik een groot cadeau, dat dit kan."

Hoe heb je ooit je eerste klant binnen weten te halen?

"Dat zou dan voor mijn coaching praktijk zijn, ik denk via via. Ik ben niet het type die mensen binnen haalt, ze komen of ze komen niet, dat is niet aan mij. Wat wel mijn verantwoordelijkheid is, is dat ik beschikbaar ben. Dat betekent bijvoorbeeld in mijn rol als coach dat ik goed voor mezelf zorg, vitaal ben en ook daadwerkelijk leef wat ik coach. De kwaliteit waarin ik leef en de keuzes die ik maak, hebben een impact op al mijn werk. Het is één leven, geen twee aparte werelden."

Welke marketingactiviteiten werkte voor jou en welke niet?

"Ik doe geen specifieke marketingactiviteiten. Wat ik doe aan activiteiten, doe ik omdat ik die met veel plezier doe. Ik ben niet bezig met meer werk krijgen of mensen proberen iets te verkopen, dus ik vermoed dat ik hierin niet de beste tipgever ben. Alles wat ik doe is gericht op verbinden, contact maken met mensen en een reflectie zijn voor anderen en doen wat ik met veel plezier doe. Wat ik wel heb geleerd is dat je zichtbaar en consistent moet zijn."

Welke marketing advies kun jij jonge starters geven?

"Marketing is niet zo mijn specialiteit, daar zou ik nog wat meer aandacht aan mogen besteden. Wat ik wel geleerd heb, is dat marketing niet gericht zou moeten zijn op verkoop, maar op mensen. Net als het hele leven om mensen gaat, geldt dit ook voor ondernemen en marketing. Zorg dat je zichtbaar en vindbaar ben, maar doe geen acties puur om iets te verkopen. Ik ren daar altijd hard van weg. Ik vergelijk dat met een winkel. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld een kledingwinkel in te lopen en de ruimte te krijgen, met andere woorden: dat er niet meteen iemand komt helpen en met me mee kijkt."

Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend en hoe zorg je ervoor dat dat zo blijft?

"Jouw bedrijf is onderscheidend, als jij jezelf bent. We hebben allemaal een unieke expressie en iets unieks te brengen aan deze wereld. Leef dat en laat dat zien."

Wat is de grootste fout die je ondernemers ziet maken? Of die je zelf hebt gemaakt?

"Ik zie het niet als fouten, maar als leermomenten. Wat ik observeer, is de mate waarin ondernemers (maar ook mensen die in dienst zijn) zich identificeren met hun rol/functie/werk en hun succes/eigenwaarde meten aan hoeveel ze doen, het soort werk dat ze hebben, het aantal boeken dat ze geschreven hebben, de omzet die ze halen en de resultaten die ze behalen. Wie ben je zonder je functie/werk? Ik interview veel jonge (startende) ondernemers en vrijwel bij allemaal zie ik een enorme drive. Het lijkt wel alsof iedereen bezig is om de wereld te verbeteren. Maar hoe gaat het met jou en je eigen innerlijke wereld? Misschien dat we er eerst voor mogen zorgen dat ons eigen huis is opgeruimd, voordat we daarbuiten de wereld, mensen of het klimaat willen redden. Deze drive gaat heel vaak ten koste van het lichaam, onze zelfzorg (chronisch gebrek aan slaap) en dus de kwaliteit waarin we de dingen doen. De reden dat zoveel jonge ondernemers (maar ook van mijn leeftijd) een burn-out krijgen of last hebben van burn-out klachten/stress, is omdat ze met 150 km per uur over de snelweg gaan, alle borden die langs de weg staan negeren en hierdoor over de grenzen van hun lichaam gaan. Totdat het lichaam zegt: en nu is het genoeg geweest, tijd voor een stopmoment."

Waar moet iedere jonge ondernemer volgens jou in investeren?

"In de relatie met zichzelf en daarmee met anderen."

Waar ben je trots op?

"Het gevoel van thuis zijn dat ik momenteel ervaar, wetende dat alles wat ik nodig heb, in mij zit. Hierdoor is het gevoel van leegte en iets missen, wat ik jarenlang gevoeld heb, en waardoor ik altijd op zoek was, zo goed als verdwenen."

Wie is jouw grote voorbeeld? Waarom?

"Natalie Benhayon. Ik waardeer haar manier van leven en hoe ze heel veel mensen inspireert. Ze leeft niet voor zichzelf, maar voor iedereen, heeft een enorme geleefde wijsheid, is een van de weinige vrouwen die ik ken die écht als vrouw leeft en alle kwaliteiten die daarbij horen. Ik zou nu op een hele andere plek zijn als zij geen onderdeel van mijn leven had uitgemaakt. Ze is een écht rolmodel, die mensen inspireert om hun waarheid te leven."

Welke eigenschap heb je absoluut nodig als ondernemer?

"Voor mij is er geen specifieke eigenschap die je absoluut nodig hebt als ondernemer. Ben jezelf, ken jezelf, waardeer jezelf en neem je verantwoordelijkheid. Dat is het grootste cadeau dat je de wereld kunt geven, óók in de rol van ondernemer."

Hoe zorg je dat de werkdruk niet te groot wordt? Hoe hou je balans?

"Door goed voor jezelf te zorgen, je slaap te koesteren en een vast slaapritme in te bouwen, support te vragen als je dit nodig hebt, elke dag te wandelen, door erop te letten hoe je in je stoel zit (rechtop zitten is key), door te beseffen dat je nooit meer krijgt dan je aankunt, stopmomenten inbouwen in je dag, naar de wc gaan als je moet en niet als het jou uitkomt en door niets daarbuiten belangrijker te maken dan jijzelf. En als je merkt dat je serieus wordt, gewoon even stoppen. Dat is een teken dat je in je hoofd zit."

Welk advies wil jij jongeren geven om in balans te blijven?

"Luister naar je lichaam, dat altijd de waarheid spreekt, en zet jezelf op nummer één. Zorg goed voor jezelf, en dat is meer dan af en toe yoga doen en gezond eten. Bouw aan de relatie met jezelf en waardeer jezelf elke dag, niet alleen om wat je hebt gedaan, maar om wie je bent. En houd het licht en simpel."

Benieuwd naar de podcasts van Mariette? Die vind je hier.

Mariette op Facebook.

Mariette op LinkedIn.

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

Corien over haar carrière en haar Cryotherapie praktijk min110
Youngpwr sprak Corien van Rijn (53). Zij begon haar carrière in loondienst, maar ging toch ondernemen.
Isabelle van den Eijkel