Puck over haar studie Psychologie in Amsterdam | YoungPWR
Studie en stages

Puck over haar studie Psychologie in Amsterdam

 3 minuten lezen

Puck (18) studeert Psychologie aan de UvA in Amsterdam. Benieuwd naar deze studie? Lees dan snel verder!

Wie ben je?

“Hoiii ik ben Puck! Ik ben 18 jaar oud en studeer Psychologie in Amsterdam. Op dit moment zit ik in mijn eerste jaar.”

Wat houdt deze studie in?

“Bij deze studie bestudeer en observeer je de gedragingen van de mens. Van kind tot volwassenen, en van werk gerelateerd tot vrije tijd.”

Waarom heb je jouw studie gekozen?

“Ik heb het altijd heel interessant gevonden hoe mensen met elkaar omgaan en waarom sommige contacten wel of niet standhouden. Ook vind ik psychologische ziektebeelden fascinerend en vind ik dat hier met meer urgentie mee om gegaan moet worden binnen de gezondheidszorg.”

Hoe heb je je studie gekozen? Ben je naar opendagen geweest, proef studeren?

“De afgelopen jaren heb ik heel wat open dagen bezocht. Van geneeskunde tot kunstgeschiedenis en dus psychologie. Waar ik het meest op lette was de invulling van de studie en welke vakken er voorbij komen in het curriculum. Bij psychologie spraken de meeste vakken mij aan en dat is natuurlijk het belangrijkste.”

Heb je tips voor het kiezen van een studie?

“Vooral een studie kiezen die je het leukst lijkt! Een latere baan heeft mij nooit in de weg gezeten om een studie te kiezen, want waarom zou je je hele studententijd iets doen wat je niet leuk vindt?”

Welke vooropleiding (niveau op de middelbare school ) heb je ervoor nodig om deze studie te gaan doen?

“Om psychologie aan de universiteit te volgen heb je vwo of gymnasium nodig. Ook is er een opleiding toegepaste psychologie op hbo niveau en daarvoor heb je minimaal havo nodig.”

Wat vind je het leukste aan deze studie? En wat het minst leuk?

“Het leukste aan deze studie is dat je de psychologie van de mens vanuit allerlei verschillende standpunten bekijkt. Zoals ik al zei bekijk je de psychologie op de werkvloer, maar er is ook een vak waarbij je de ontwikkeling van de psychologie van de mens over de jaren heen bekijkt. Het minst leuk vind ik toch wel statistiek. Hier komt veel rekenwerk bij kijken en het is ook een vak waar veel studenten over struikelen. Maar het is wel heel belangrijk om later onderzoek mee te kunnen doen.”

Krijg je alleen les op school of ook in de praktijk?

“Op dit moment krijgen we alleen online les door covid-19. Maar in normale omstandigheden krijgen we alleen les op school in de vorm van colleges en werkcolleges.”

In welk jaar moet je stage lopen?

“We hoeven geen stage te lopen. In het derde jaar is er wel een mogelijkheid om andere/extra vakken te volgen, een minor te doen of een exchange te doen.”

Kun je ook specialisaties volgen?

“Na je bachelor kan je een master volgen. Hierbij kan je veel verschillende richtingen op gaan. Denk hierbij aan neuropsychologie, sportpsychologie, onderzoek in de psychologie, etc.’”

Wat voor soort baan kun je doen met deze opleiding?

“Je kunt meerdere dingen doen na deze opleiding. Je kan een basispsycholoog worden in de gezondheidszorg, het onderzoek ingaan, trainer worden, maar ook de marketing in gaan bijvoorbeeld.”

Waarom heb jij voor een opleiding in Amsterdam gekozen?

“Ik woon al mijn hele leven in Utrecht en ondanks dat ik dit de mooiste stad vind, wilde ik ook andere steden ontdekken. Ik heb daarbij gekeken naar Rotterdam en Amsterdam en heb toen gekeken in welke stad ik het curriculum van psychologie leuker vond. Dat was voor mij Amsterdam.”

Zijn er nog meer universiteiten/ hogescholen die deze studie aanbieden?

“Er zijn vrij veel universiteiten die Psychologie aanbieden, waaronder Utrecht, Nijmegen en Rotterdam.”

Is de opleiding wat je ervan had verwacht?

“Het is wel iets pittiger dan ik had verwacht, omdat het wel veel zelfstudie is.”

Ben jij op kamers gaan wonen voor je studie? Waarom wel/niet?

“Ik heb een tijdje in Amsterdam op kamers gewoond, omdat het mij erg leuk leek om dus een nieuwe stad te leren kennen. Helaas door corona was dit allemaal wat lastiger. Nu woon ik op kamers in Utrecht, omdat ik hier toch al meer een leven heb opgebouwd en daardoor het sociale leven wat makkelijker is.”

Hoe heb jij jouw kamer gevonden?

“Ik heb dit via via aangeboden gekregen. Hier heb ik veel geluk mee, want het is best lastig om een kamer te vinden!”

Waar moet je op letten bij het op kamers gaan?

“Wat ik fijn vind is dat je je wel echt thuis kan voelen in je huis en dat je een goede band opbouwt met je huisgenoten. Los daarvan moet je zorgen dat niet al je geld uitgaat naar leuke dingen :).”

Hebben jullie een studentenvereniging en kun je daar meer over vertellen?

“Ik zit zelf bij een studentenvereniging in Amsterdam, SSRA. Dit is een kleinschaligere vereniging wat het wat mij betreft alleen maar gezelliger maakt. Op deze manier ken je veel gezichten binnen de vereniging en maak je snel nieuwe vrienden. Ik ben erg blij dat ik bij een vereniging ben gegaan, omdat het een makkelijke toegang is tot het studentenleven in, in mijn geval, Amsterdam.”

Meer informatie over deze studie? Check de website van de UvA

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

Studiekeuze tijdens corona: Hoe doe je dat?
Een studie kiezen in 2021 is, naast je examen, een van moeilijkste dingen op dit moment. YoungPWR ging op onderzoek
Nick Vink
Jurjen over Toegepaste Psychologie in Amsterdam
Jurjen (21) studeert Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. In dit korte interview vertelt hij over wat de mogelijkheden zijn tijdens en na deze studie en waarom hij op kamers is gegaan.
Yasha Tan
Anna over Communicatie- en informatiewetenschappen in Utrecht
Anna (20) studeert Communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.
Yasha Tan