Meer tijd vinden om te lezen | YoungPWR
Body & Mind

Meer tijd vinden om te lezen

 3 minuten lezen

Lezen heeft heel veel voordelen, maar het is soms lastig om er tijd voor vrij te maken. In deze blogs vertellen we je hoe je daar wel tijd voor kan vinden.

Het leven kan soms druk zijn, zeker als je studeert, stageloopt of een eigen onderneming hebt. Daardoor schieten bezigheden als lezen er vaak bij in. Daarnaast zijn er eindeloos veel afleidingen in de vorm van je telefoon, sociale media en streamingdiensten met steeds meer nieuwe series en films.

Maar lezen heeft, naast dat het voor sommigen als ontspanning wordt gezien, veel voordelen. Zo leer je tijdens het lezen onder andere meer over verschillende onderwerpen, verbeter je je concentratie en geheugen en leer je er beter van schrijven. Als het je lukt meer te lezen is dat dus mooi meegenomen.

Stel een doel voor jezelf

Net als bij (school)werk kan het helpen om een soort to do-lijstje te maken. Bepaal voor jezelf hoeveel je ongeveer zou willen lezen (bijvoorbeeld een boek per maand) en bekijk dan hoeveel (bladzijdes of minuten) je per dag moet lezen om dit doel te behalen. Integreer dit in je takenlijstje van de dag zodat je het niet vergeet.

Zorg dat je altijd een boek bij je hebt

Zorg dat je altijd een boek bij de hand hebt, waar je ook heengaat. Dit heeft als gevolg dat als er momenten in je dag zijn dat je moet wachten, even niets te doen hebt of als je bijvoorbeeld in de trein zit, je die tijd kan besteden door te lezen. En tegenwoordig is het natuurlijk heel makkelijk om een boek mee te nemen op je computer, telefoon of op een e-reader.

Zoek boeken uit waar je ECHT enthousiast van wordt

Om jezelf ertoe te zetten om te gaan lezen is het een goed idee om boeken uit te kiezen die je echt graag wil lezen. Boeken die je boeien, die in jouw passie zitten. Als je het gevoel hebt dat er bepaalde boeken zijn die je moet lezen, maar waar je niet enthousiast van wordt, kan het heel lastig worden om daaraan te beginnen. Deze boeken kan je beter bewaren voor een later moment, als je meer gelezen hebt en je er beter toe kan zetten.

Luister audioboeken

Niet iedereen is er fan van, maar als je echt weinig vrije tijd hebt kan het een idee zijn om een audioboek op te zetten terwijl je je alledaagse klusjes afwerkt. Zo krijg je toch jouw inspiratie uit een mooi verhaal.

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

Leerzame activiteiten om te doen naast school
In deze blog geven we je wat ideeën voor leerzame activiteiten om te doen naast school, als je wat tijd over hebt.
Nikki Silvis
Goede voornemens voor 2021
Vind je het lastig om voor het nieuwe jaar goede voornemens te bedenken die werk gerelateerd (en bovendien haalbaar) zijn? Lees dan dit blog!
Nikki Silvis
Waarom beweging goed is voor je brain
Wil je weten hoe beweging je brain kan stimuleren? Lees dan deze blog!
Nikki Silvis