Hoe bereid ik mij voor op een sollicitatiegesprek? | YoungPWR
(Bij)banen

Hoe bereid ik mij voor op een sollicitatiegesprek?

 3 minuten lezen

Zenuwen voor een sollicitatiegesprek? Dat is heel normaal. Maar een goede voorbereiding zorgt voor zelfvertrouwen en zo laat je een betere indruk achter!

Hieronder vind je 5 tips die je helpen bij het voorbereiden en doen van een sollicitatiegesprek.

1. Verdiep je in het bedrijf en je werkgever Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren, bekijk de website, Instagram en bedrijfspagina’s op LinkedIn en Facebook. Wat voor bedrijf is het? Zijn er nieuwtjes? Neem dit mee in het gesprek. Het is goed om initiatief te nemen tijdens het gesprek,laat merken dat je je hebt voorbereid. Probeer ook iets zelf te vertellen en iets te vragen.

Ook is het goed om de persoon met wie je een sollicitatiegesprek hebt op te zoeken en zijn of haar naam te onthouden. Doe dit op LinkedIn en zoek naar overeenkomsten tussen jullie waar je over kunt praten meer over het gebruik van LinkedIn lees je hier. Door interesse te tonen in de ander wordt het een gelijkwaardiger gesprek. Je zorgt voor een wederzijdse kennismaking.

2. Vragen voorbereiden  Denk van tevoren na over vragen die je kan krijgen en zorg dat je hier antwoorden op hebt. Bijvoorbeeld vragen over je kennis, opleiding, waarom je de baan wilt hebben, maar ook over jouw persoonlijkheid. Oefen dit met iemand door bijvoorbeeld ‘een rollenspel’ te spelen. Laat je niet verrassen door vragen over de vacature of je eigen cv. Lees daarom de dag voor je sollicitatiegesprek nog een keer de vacature tekst en je eigen cv nog eens goed door.

3. Draag geschikte kleding Zorg voor een goede eerste indruk! Kleding is heel belangrijk. Wat je het beste tijdens het gesprek kan dragen, verschilt per branche. Zorg altijd dat je niet underdressed of overdressed bent, maar netjes en casual gekleed bent. Lees hier meer tips over hoe je je het best kan kleden voor een sollicitatie. Blijf altijd jezelf, maar realiseer: You never get a second change for your first impression.

4. Beter te vroeg dan te laat Heb je om 12:00 uur een gesprek, zorg dan dat je er om 11:45 uur bent. Je krijgt geen tijdnood, waardoor je meer ontspannen bent en je laat hierdoor een goede indruk achter. En vergeet niet: Gooi je kauwgom weg voordat je het bedrijf binnen gaat.

5. Tijdens het sollicitatiegesprek

  • Kauw geen kauwgom (als je deze vergeten bent weg te gooien, doe het alsnog).
  • Zorg dat je telefoon uitstaat. 
  • Maak oogcontact.
  • Wees beleefd en spreek je gesprekspartner met ‘u’ aan.
  • Kom open, positief en zelfverzekerd over.
  • Maak aantekeningen. Zo vergeet je niets en het komt geïnteresseerd over.
  • Blijf rustig en praat duidelijk. Onthoud: ze hebben jou ook nodig.
  • Laat je gesprekspartner uitpraten en stel op het juiste moment vragen.
  • Never forget a SMILE. Door te lachen kom je vriendelijk over.

Dit blog is geschreven samen met onze coach Rogier Duijndam van Ocean Recruitement

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

Hoe maak ik een goed cv?
Als je op zoek gaat naar werk is een goede cv (curriculum vitae) super belangrijk. Zo maak je een goede start.
Roos van Duin
Wat moet ik aan naar mijn sollicitatie? 12 styling tips..
Het is vaak al moeilijk genoeg om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Laat staan om ook nog eens een outfit uit te zoeken waarmee je de juiste indruk achterlaat.
Charlotte Wallaart