Hoe kies ik een goede bedrijfsnaam? | YoungPWR
Een eigen bedrijf starten

Hoe kies ik een goede bedrijfsnaam?

 3 minuten lezen

Als je een nieuw bedrijf start, is het kiezen van een bedrijfsnaam noodzakelijk. Deze naam moet blijven hangen en draagt bij aan wat je uitstraalt. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een goede bedrijfsnaam?

Wij hebben een aantal regels en tips voor bij het kiezen van een goede bedrijfsnaam voor je op een rijtje gezet.

1. Wees eerlijk De naam moet aansluiten op wat voor bedrijf je bent. Dus gebruik niet “kapper” of “architect” in de naam als je dat niet bent. En als je een eenmanszaak bent, gebruik je niet “& partners” in de naam. Ook mag je geen persoonsnaam van iemand anders gebruiken, alleen die van jezelf.

2. Kort, krachtig en duidelijk Een korte en duidelijk naam zorgt ervoor dat deze blijft hangen bij de klant en dat de klant direct weer waarvoor het bedrijf voor staat. Dit is goed voor je naamsbekendheid. Houd er ook rekening mee dat de naam makkelijk uitspreekbaar is, ook in het buitenland voor als je internationaal wilt ondernemen. (En dat jouw naam geen rare betekenis heeft in een andere taal ;-)

3. Leestekens Je mag maar enkele leestekens gebruiken in een bedrijfsnaam, namelijk: @, +, & en -.

4. Onderscheidend zijn Kies geen naam die lijkt op de naam van een bestaand bedrijf, maar juist een originele naam. Zorg ook dat je opvalt door creatief te zijn. Check bij het Boip of je gekozen naam al bezet is.

5. Check naam en registreer een domein Wanneer je een naam hebt gekozen die aan alle voorwaarden voldoet, is het belangrijk om je bedrijfsnaam en domeinnaam te registreren. Een domeinnaam is het internetadres van een bedrijf. Voor Youngpwr is dit youngpwr.nl. Op de Stichting Internet Domeinnaamregistratie SIDN kun je controleren welke namen nog beschikbaar zijn. Wees snel met het registreren, voordat ze al bezet zijn!

6. Check of je de socials media kanalen nog vrij zijn Het is ook belangrijk om te checken of de naam op de socials die jij wilt gaan gebruiken nog vrij zijn. Claim deze namen ook direct als jij je domein hebt geregistreerd.

7. Overweeg om jouw naam, merk of idee te registeren Het registreren van een naam of merk is kostbaar. Wellicht ook niet nodig, maar denk er in ieder geval over na. Check deze video voor een leuke uitleg.

Dit artikel is geschreven samen met Suzan Schouten van Youngpwr

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

10 handige eigenschappen voor jou als ondernemer
Ondernemen kan iedereen. Maar wat heb je nou echt nodig om een goede ondernemer te zijn?
Suzan Schouten
Hoe start ik een eigen bedrijf?
Wil jij een eigen bedrijf starten? Dit stappenplan helpt je daarbij!
Roos van Duin
Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin