Youngpwr

Hoe bepaal ik mijn uurtarief voor een klus?

 2 minuten lezen

Als je een klus gevonden hebt, krijg je vaak de vraag: 'Wat wil je per uur verdienen?' Niet altijd makkelijk om een eigen uurtarief te bepalen als je dat nog nooit gedaan hebt. Want wat ben je waard? Wij geven tips zodat je uurtarief niet te hoog, maar ook zeker niet te laag is.

De basis van jouw uurtarief

Als je in loondienst werkt staat je uurtarief meestal vast, maar als jonge ondernemer (dat ben je ook als je een oppasklus doet) moet je dit zelf bepalen. Dat kan in het begin best lastig zijn omdat je genoeg wilt verdienen, maar het werk graag wil doen. De basis van jouw uurtarief is afhankelijk van drie factoren:

  1. Hoeveel geld je nodig hebt
  2. Hoeveel geld anderen vragen per uur vragen (jouw concurrentie).
  3. Hoeveel andere jongeren deze klus ook kunnen en willen doen

Bepaal jouw noodzakelijk uurtarief via acht stappen

1. Bepaal jouw (zakelijke) kosten per jaar

Welke kosten maak je om dit werk te doen? Die zet je op een rij. Die kosten moet natuurlijk terugverdienen en je wilt nog geld overhouden. Kosten die je rekent zijn bijvoorbeeld: Telefoonkosten, laptop, reiskosten, verplichte kleding die je moet aanschaffen etc. Vergeet ook niet na te denken over je reistijd. Tijd is ook geld waard.

2. Hoeveel geld wil je overhouden, hoeveel winst wil je maken?

Natuurlijk wil je niet al je verdiende geld uitgeven aan je kosten. Je hebt ook geld nodig om leuke dingen te doen.

3. Bepaal jouw benodigde omzet

Nu je weet wat je kosten zijn reken je uit hoeveel geld je nodig hebt om de kosten te betalen en geld te verdienen om leuke dingen te doen of om te investeren. Tel de kosten en wat je wilt verdienen (de winst) bij elkaar op.

4. Bereken het aantal uren dat je gaat werken

Reken uit hoeveel uur je denkt te gaan werken. Hou ook rekening met je reistijd. Tel die uren er bij op.

5. Bepaal het uurtarief

De laatste stap is eenvoudig. Je deelt jouw gewenste omzet door het aantal werkbare, te facturen uren. Dat weet je het uurtarief wat bij jouw kosten en wensen past.

6. Check of het uurtarief in lijn ligt met wat anderen vragen. (of anders gezegd, kijk naar jouw concurrenten)

Onderzoek na het vaststellen van jouw noodzakelijke uurtarief hoeveel andere jongeren ofwel je (toekomstige) concurrenten per uur vragen die vergelijkbaar werk doen. Onderzoek ook hoeveel geld klanten over hebben voor het werk dat jij gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld door rond te vragen in je omgeving of op het internet te zoeken. Blijf bij het vergelijken met andere ondernemers wel kritisch. Neem niet klakkeloos iemands uurtarief over. Iemand vraagt soms meer per uur omdat hij of zij meer ervaring of kennis heeft. Hoe meer ervaring en kennis, hoe meer je waard bent. Het werken aan kennis, ervaring en een interessant portfolio is dus zeer belangrijk voor de hoogte van jouw uurtarief.

7. Hoeveel vraag en aanbod is er voor deze klus?

Wat ook mee speelt in het bepalen van jouw uurtarief is hoeveel vraag in er de markt is en hoeveel aanbod (concurrenten) er zijn. Bij veel aanbod van andere jongeren, moet je prijs concurrerend zijn als je niet meer kennis of ervaring hebt dan anderen. Maak een realistische inschatting.

8. Laatste tip: ervaring telt ook als winst

Leeftijd is niet belangrijk in het bepalen van de hoogte van het uurtarief. Jouw ervaring telt wel. Vaak kun je als jongere niet te veel geld vragen omdat je nog weinig tot geen ervaring hebt. Het is dan handig om niet alleen naar het uurtarief te kijken, maar naar welke klussen jij wilt binnen halen om ervaring op te doen. Soms doe je dit vrijwillig, gewoon omdat het goed is voor je CV.

Succes!

Suzan SchoutenFounder @ Youngpwr