Hoe bepaal ik mijn uurtarief als jonge ondernemer? | YoungPWR
Geldzaken

Hoe bepaal ik mijn uurtarief als jonge ondernemer?

 3 minuten lezen

Het is best ingewikkeld als startende ondernemer je eigen uurtarief te bepalen. Want wat ben je waard? In deze blog vertellen we je met welke factoren je rekening moet houden zodat je uurtarief niet te hoog, maar ook zeker niet te laag is.

Als je in loondienst werkt staat je uurtarief meestal vast, maar als ondernemer moet je dit zelf bepalen. Dat kan in het begin best lastig zijn omdat je genoeg wilt verdienen, maar ook genoeg klanten wilt vinden. De basis van jouw uurtarief is afhankelijk van drie factoren:

  1. Hoeveel geld je nodig hebt
  2. Hoeveel jouw concurrenten per uur vragen
  3. Hoeveel vraag en aanbod er is in jouw markt

1. Bepaal jouw noodzakelijk uurtarief via vijf stappen.

- Bepaal jouw (zakelijke) kosten per jaar

Het vaststellen van je vaste en variabele kosten ten aanzien van je werk is belangrijk, zodat je een uurtarief kan bepalen dat deze kosten dekt. Denk aan de kosten voor materiaal, verzekeringen, belasting etc)

- Wat wil je overhouden of welke winst wil je maken?

Natuurlijk wil je niet al je verdiende geld uitgeven aan je vaste lasten. Bovendien heb je ook geld nodig om van te leven, op vakantie te gaan etc.

- Bepaal jouw benodigde omzet

Nu kun je gaan berekenen hoeveel omzet je nodig hebt om bovenstaande kosten te dekken en te lekker te leven. Tel de kosten en winst die je per jaar wilt maken bij elkaar op.

- Bereken het aantal uren dat je kunt werken per jaar

Reken uit hoeveel uur je per jaar denkt te gaan werken. Houdt rekening met het feit dat er feestdagen zijn en dat je ook met vakantie gaat. Gemiddeld kun je 45 werkweken aanhouden. Dat is dan bijvoorbeeld 45 x 40 uur per week = 1800 uren maximaal per jaar. Hier komt ook nog bij dat je niet al jouw gewerkte uren kunt factureren. Het bijhouden van jouw website, socials, administratie en een eerste introductie afspraak kost je bijvoorbeeld wel tijd, maar deze uren kun je niet direct factureren. Dit is een investering. De KvK geeft aan dat je als startende ondernemer gemiddeld rond de 60% van jouw totaal gewerkte uren kunt factureren. In ons voorbeeld is dat dus 60% x 1800 uur = 1080 uur.

- Bepaal het uurtarief

De laatste stap is eenvoudig. Deel jouw gewenste omzet door het aantal werkbare, te facturen uren. Dat weet je het uurtarief wat bij jouw kosten en wensen past.

Deze stappen en meer tips vind je ook op de site van de KvK, dus bekijk deze zeker even.

2. Haal inspiratie uit anderen (of anders gezegd, kijk naar jouw concurrenten)

Onderzoek na het vaststellen van jouw noodzakelijke uurtarief hoeveel andere ondernemers ofwel je (toekomstige) concurrenten per uur vragen die vergelijkbaar werk doen. Onderzoek ook hoeveel geld klanten over hebben voor het werk dat jij gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld door rond te vragen in je omgeving of op het internet te zoeken. Blijf bij het vergelijken met andere ondernemers wel kritisch. Neem niet klakkeloos iemands uurtarief over. Iemand vraagt soms meer per uur omdat hij of zij meer ervaring of kennis heeft. Hoe meer ervaring en kennis, hoe meer je waard bent. Het werken aan kennis, ervaring en een interessant portfolio is dus zeer belangrijk voor de hoogte van jouw uurtarief.

3. Hoeveel vraag en aanbod is er in jouw markt?

Wat ook mee speelt in het bepalen van jouw uurtarief is hoeveel vraag in er de markt is en hoeveel aanbod (concurrenten) er zijn. Bij veel aanbod, moet je prijs concurrerend zijn als je niet meer kennis of ervaring hebt dan jouw concurrent. Maak een realistische inschatting.

Kortom: wees als startende ondernemer realistisch in het bepalen van jouw uurtarief.

Ondanks dat er soms veel vraag is en het aanbod beperkt, kun je als startende ondernemer niet de hoofdprijs vragen als je weinig tot geen ervaring hebt. Het is dan superbelangrijk om niet alleen naar het uurtarief te kijken, maar naar welke klanten jij wilt binnen halen om ervaring op te doen. Meer te leren en meer kennis op te doen. Soms doe je dit zelfs no cure, no pay. Je krijgt alleen betaald als je succes behaald, anders niets. Een risico, maar soms de enige manier om jouw eerste klanten binnen te halen. En als je voor jouw eerste klanten meer dan goed werk doet, kun je met die ervaring en het bewijs dat je het voor anderen ook goed hebt gedaan, steeds makkelijker meer geld vragen per uur.

Kijk ook eens op de site van de Rabobank . Daar vind je ook nuttige tips en deze podcast over het bepalen van jouw uurtarief. Een tip krijg je alvast hier: Tel bij het uurtarief dat je hebt bepaald 1 euro op. Dan levert een leuk extra bedrag op per jaar.

Succes!

Dit artikel is geschreven samen met Suzan Schouten van Youngpwr.

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

Money, money, money: Wat ga ik verdienen?
Yes! Je hebt een bijbaan. Nu is de vraag: wat ga je verdienen? Hoe zit het met belasting? En wat is nou het verschil tussen bruto en netto?
Myrthe Galle
Welke (bij)baan past bij mij? 6 tips die je daarbij helpen
Het is een uitdaging, een (bij)baan zoeken die perfect bij je past. Hieronder lees je 6 tips die je hierbij helpen!
Britt van der Jagt
De 10 bestbetaalde banen van Nederland
Tegenwoordig wil bijna iedereen veel geld verdienen. Hier vind je de top 10 bestbetaalde banen van Nederland.
Levy Evers