Youngpwr

Hoe maak je de juiste profielkeuze?

 2 minuten lezen

Het zit er voor veel scholieren aan te komen: de profielkeuze. Misschien ook wel voor jou. In deze blog vertellen wij je waar je op moet letten bij het maken van deze belangrijke keuze.

Cijfers

Bij het maken van je profielkeuze is het onwijs belangrijk dat je kijkt naar je talenten. Misschien haal je wel hoge cijfers voor de bèta vakken (scheikunde, natuurkunde, wiskunde). Dan is het misschien de beste keuze voor jou als je kiest voor een natuurprofiel (natuur & gezondheid of natuur & techniek). Voor je examen is het namelijk handig als je vakken kiest waar je goed in bent, zo maak je het jezelf de komende jaren een stuk makkelijker.

Interesses

Niet alleen je cijfers spelen een belangrijke rol in het maken van je profielkeuze. Ook je interesses zijn super belangrijk. Je kunt wel geschiedenis kiezen omdat je er een 7 voor staat, maar als je het niet leuk vindt zal dat cijfer de komende jaren niet blijven staan. Je zult namelijk steeds minder zin krijgen in het leren en daar zullen je cijfers door dalen.
Het is dus heel belangrijk om je interesses en cijfers tegen elkaar af te wegen.

Ga in gesprek

De profielkeuze is een grote keuze en deze hoef je niet alleen te maken! Je mentor of docenten hebben jou in de klas gehad en weten precies waar jouw talenten en interesses liggen. Zij hebben ook al meerdere leerlingen gehad die ook hun profielkeuze gingen maken, ze weten dus precies hoe ze jou kunnen adviseren. Vraag na de les eens of ze jou kunnen helpen en begeleiden in het maken van de keuze.
Vergeet het ook niet met een ouder, voogd of belangrijk persoon in je leven te bespreken. Zij kennen jou waarschijnlijk ook door en door, dus ze kunnen met je meedenken en je steunen.

Studie

Weet je al wat je na de middelbare school wilt gaan studeren? Top! Het is natuurlijk super fijn om het vakkenpakket te kiezen waar jij met je studie het meeste aan hebt. Zo voorkom je dat je niet meteen toegelaten kan worden of zomerschool moet volgen. Op de website van de hogeschool of universiteit vind je alle toelatingseisen, dus het is zeker ook een belangrijke tip om hier naar te kijken!

Beroep

Weet jij al wat je wilt worden? Probeer eens in contact te komen met iemand die dit beroep doet. Hoe is dit beroep in de praktijk? Wat ga je de hele dag doen? YoungPWR deelt interviews op het Instagram kanaal waarin wij voor jullie werknemers en ondernemers 11 vragen stellen die jou helpen een beroep te kiezen.

Profielkeuzetest

Mocht je er na deze tips nog niet helemaal uitkomen, kun je altijd nog een profielkeuzetest doen. Op het internet zijn er genoeg te vinden!

Britt van der JagtRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Welke (bij)baan past bij mij? 6 tips die je daarbij helpen
Het is een uitdaging, een (bij)baan zoeken die perfect bij je past. Hieronder lees je 6 tips die je hierbij helpen!
Britt van der Jagt