Hoe schrijf je een essay? | YoungPWR
Studie en stages

Hoe schrijf je een essay?

 2 minuten lezen

Zowel op de middelbare school als in het hoger onderwijs komt het vaak voor dat je een essay moet schrijven, maar dat is niet altijd makkelijk. In deze blog helpen we je op weg.

Het schrijven van een essay zal vaak terugkomen. Tijdens je middelbare school, je studie of hogere school zijn essayopdrachten belangrijk, maar soms ook voor een stage of een aanmelding voor een opleiding.

Het onderwerp.

Als eerste is het natuurlijk van belang dat je een onderwerp hebt om over te schrijven. Soms zit dit in de opdracht inbegrepen, andere keren ben je hier vrijer in. Zorg hoe dan ook dat je je onderwerp duidelijk hebt voordat je begint, zodat je voorkomt dat je halverwege het schrijven het spoor kwijtraakt en opnieuw moet beginnen.

Onderzoek.

Bij een essay is het vaak de bedoeling dat je onderzoek doet en de lezer probeert te overtuigen. Ga na of dit ook bij jouw essayopdracht de bedoeling is. Zo ja, begin dan met het verzamelen van informatie over jouw onderwerp. Het maken van een mindmap kan hier handig zijn; schrijf de belangrijkste punten op en creëer zo een soort rode draad van je essay. Dit is de eerste versie. Als je je structuur duidelijk hebt, kan je beginnen met het uitschrijven.

Begin met de inhoud.

Hoewel het logisch voelt om met de inleiding te beginnen, komt het vaak voor dat je van gedachten verandert tijdens het schrijven van je essay. Je maakt het makkelijker voor jezelf als je eerst de tekst schrijft, en de inleiding en de conclusie van het stuk pas als dat helemaal af is. Anders loop je de kans dat die alinea’s niet aansluiten op je verhaal. Kies een duidelijk hoofdargument en zorg dat dit continu terugkomt.

Finishing touches.

Lees, als je klaar bent met schrijven, het nog een paar keer goed na, haal eventuele spellings- en taalfouten eruit en kijk goed of je essay structureel gezien klopt. Sluiten de alinea’s goed op elkaar aan? Volgt de conclusie logisch op de rest van het stuk? Eventueel kan je nog tussenkopjes en voetnoten toevoegen. En natuurlijk een bronnenlijst.

Meer info: https://educatie-en-school.infonu.nl/werkstuk/84919-een-essay-schrijven.html https://www.fastweb.com/student-life/articles/essay-tips-7-tips-on-writing-an-effective-essay

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

5 leertips voor een toets
Leren valt lang niet altijd mee, in deze blog geven we je 5 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een toets.
Nikki Silvis
Hoe stop je met uitstelgedrag?
Bijna iedereen heeft weleens last van uitstelgedrag. Toch zijn er manieren om je werk minder uit te stellen. In deze blog vertellen we je hoe je dat kan aanpakken
Nikki Silvis
Studiekeuze tijdens corona: Hoe doe je dat?
Een studie kiezen in 2021 is, naast je examen, een van moeilijkste dingen op dit moment. YoungPWR ging op onderzoek
Nick Vink