Youngpwr

Hoe vind ik een studentenkamer?

 4 minuten lezen

Veel studenten gaan op kamers wanneer ze (in een andere stad) gaan studeren. Maar hoe kom je aan een studentenkamer? En waar moet je op letten? In dit blog geeft YoungPWR jou een stappenplan zodat je binnen no time een kamer vindt!

Bepaal welke sfeer jij fijn vindt

Bedenk eerst wat voor sfeer jij belangrijk vindt in een huis. Wil je bijvoorbeeld de typische studentensfeer opzoeken met feesten, of juist een rustiger huis waarin jij je kunt terugtrekken na een lange schooldag? Vaak hangt de drukte in huis af van het aantal personen waarmee je woont. Bedenk dus goed met hoeveel huisgenoten je ongeveer wilt wonen. Maar denk ook na over het soort huisgenoten die jou leuk lijken. Denk aan leeftijd, geslacht, interesses, fase in hun studie, enzovoorts.

Bepaal je budget

Daarnaast is het budget bepalen voor een kamer belangrijk. Maak een begroting waarin je je inkomen en uitgaven op een rijtje zet. Grote kans dat je wat geld te kort komt om maandelijks de huur te betalen. Bespreek daarom met je ouders/verzorgers of zij iets kunnen bijdragen of zoek uit wat je kan lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Begin op tijd jouw zoektocht

Nu je weet wat jouw eisen voor een kamer en huisgenoten zijn, begin je met zoeken. Doe dit op tijd. Er zijn soms wachtlijsten van 2 jaar.

Facebookgroepen

Op Facebook heb je talloze groepen (zoek op: Kamer in stad waar je gaat studeren) waarin berichten worden gepost van mensen die een huisgenoot zoeken. Hierin staat vaak algemene informatie over de locatie, sfeer in huis, de huisgenoten en foto’s van de kamer met de grootte en de prijs. Zo check je gelijk of dit een huis een match is met jouw eisen! Mocht je een leuk huis zien, dan stuur je een mailtje waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en waarom je denkt dat je een match bent met het huis. Zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie over jezelf vertelt en hou het kort en krachtig. Tip: Vergeet niet om een leuke foto van jezelf toe te voegen.

Organisaties

Er zijn verschillende woningcorporaties voor studenten in Nederland. Bijvoorbeeld de SSH in Utrecht, Groningen en Rotterdam, ROOM in Amsterdam en DUWO in Leiden. Google voor meer resultaten even op de stad waar je wilt gaan studeren of kijk op de website van jouw school. Tip: Hoe langer je ingeschreven staat bij dit soort organisaties, hoe meer kans je maakt op een kamer. Vaak kun je al vanaf 16 of 17 jaar inschrijven. Je kunt ook lid worden van verhuursites zoals Kamernet of Kamer.nl waarbij je kunt reageren op kamers. Let op, dit is wel tegen betaling.

Huizen van studentenverenigingen

Ben je van plan om lid te worden van een vereniging? Kijk dan of er verenigingshuizen zijn die een Instagram pagina of website hebben met aanbod. Hier maak je veel kans.

Studentenhotels

In Amsterdam is er bijvoorbeeld hotel CASA. Daar woon je 8 maanden per jaar. Vanaf oktober tot en met mei. Dit is wel iets duurder, maar je krijgt er ook veel voor terug. Er is wel een wachtlijst van 2 jaar. Als je hier wilt wonen, schrijf je dan op tijd in.

Airbnb

Als het echt niet lukt, kijk dan ook eens op Airbnb. Misschien vind je iets waar je voor langere tijd mag blijven tegen een gereduceerd tarief.

Via via

Tot slot is via-via een goede manier om aan een kamer te komen. Houdt Instagram stories in de gaten van studenten uit jouw omgeving en vertel al jouw vrienden, collega’s, klasgenoten etcetera dat je op zoek bent naar een kamer. Wie weet is er wel iemand die de gouden tip voor jou heeft!

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

4 tips om zoveel mogelijk geld te sparen.
Vind jij sparen lastig? Lees dan nu onze 4 tips om effectief te sparen.
Britt van der Jagt
Gelijk studeren of beter een tussenjaar?
In dit blog vertellen vier studenten waarom ze gelijk na de middelbare school zijn gaan studeren (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tussenjaar nemen) en hoe dat ze bevalt.
Nikki Silvis