Youngpwr

Interview over de studie Communicatie- en informatiewetenschappen

 3 minuten lezen

Anna (20) studeert Communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Benieuwd naar deze studie? Lees dan snel verder!

Wie ben je?

“Ik ben Anna Lagrand, 20 jaar en kom uit Den Haag. Ik woon nu in Utrecht en ik studeer Communicatie- en informatiewetenschapen aan de Universiteit van Utrecht.”

Wat houdt deze studie in?

“Er wordt naar communicatieprocessen en mediagebruik gekeken vanuit verschillende perspectieven.”

Waarom heb je jouw studie gekozen?

“Ik wist niet zo goed wat ik wilde studeren, maar ik wist wel dat ik goed was in taal. Dus ik besloot om daar wat mee te doen. Ik had een paar open dagen bezocht en mij ook aangemeld voor Rechten, maar dat is hem uiteindelijk niet geworden. Ik ben gelukkig heel blij met mijn huidige keuze.”

Welke vooropleiding/profiel heb je ervoor nodig om deze studie te gaan doen?

“Je hebt een VWO diploma nodig, elk profiel is goed. Ook kun je je propedeuse in het eerste jaar op het HBO halen en doorstromen naar de Universiteit.”

Wat vind je het leukste aan deze studie? En wat het minst leuk?

“Het leukste aan deze studie zijn de verschillende vakken die je krijgt, zo ben je niet constant met één onderwerp bezig. Het minst leuke vind ik statistiek, en dan vooral het werken met SPSS (een statistiekprogramma bedoelt om data inzichtelijk te maken).”

Krijg je alleen les op school of ook in de praktijk?

“Je krijgt vooral theorie. Af en toe pas je deze theorie toe in de praktijk.”

Moet je ook stage lopen?

“Stage lopen is niet verplicht op deze studie. Je mag het derde jaar grotendeels zelf invullen, dit programma heet keuzeruimte. Hierin kun je er voor kiezen om stage te lopen, in het buitenland te studeren of extra vakken te volgen.”

Kun je ook specialisaties volgen?

“Ja, er zijn vier verschillende verdiepingspakketten waarvan je er één moet kiezen.

  • Media, data en maatschappij
  • Media, communicatie en markt
  • Communicatie, organisatie en interactie
  • Cultuur, communicatie en diversiteit

Zelf heb ik voor Communicatie, organisatie en interactie gekozen. In dit pakket leer je over de effecten van communicatie op de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en overtuigingskracht van informatie van maatschappelijke en commerciële organisaties.”

Wat voor soort baan kun je doen met deze opleiding?

“Dit ligt sowieso aan de master die je wil gaan doen. Maar denk aan een communicatieadviseur, web redacteur, tekstschrijver, adviseur voor sociale media, communicatiemedewerker etc.”

Waarom heb jij voor een opleiding in Utrecht gekozen?

“Ik wist dat deze studie ook beschikbaar is in Rotterdam, maar dan Engelstalig. Ik wilde liever in het Nederlands studeren dus had de keuze tussen Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Groningen en Nijmegen. Ik vind Utrecht een hele leuke stad dus heb ik hiervoor gekozen.”

Ben jij op kamers gaan wonen voor je studie?

“Ja, ik woon nu al een tijdje in Utrecht. Ik hoorde via een vriendin dat haar nichtje tijdelijk in Utrecht woonde en nog een nieuw huisgenootje zocht. Via via een kamer regelen vind ik dan ook de beste manier om iets te vinden.”

Waar moet je op letten bij het op kamers gaan?

“Dat de mensen bij je passen en je volledig jezelf kunt zijn. Je gaat ze namelijk regelmatig zien. De nadelen van een kamer aannemen omdat je hem nodig hebt, terwijl het geen match is met je huisgenoten, ga je op de lange termijn echt wel merken.”

Hebben jullie een studentenvereniging en kun je daar meer over vertellen?

“Onze studievereniging heet SV contact. Zelf ben ik daar niet super actief, maar ik ben wel lid bij Veritas, een van de populairste studentenverenigingen van Utrecht.”

Meer weten over deze studie? Check de website van de Universiteit Utrecht.

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR