Youngpwr

Interview: Student Salonmanager

 4 minuten lezen

Wie ben je?

Ik ben Marit van Paridon, 22 jaar oud en ik woon in Noordwijk.

Welke opleiding doe je?

Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding Salonmanager Dame niveau 4 bij Mbo Rijnland in Leiden.

Wat houdt deze opleiding in?

Tijdens deze studie wordt je opgeleid als kapster en als eigenaar of leidinggevende van een kapsalon. In de eerste 2 jaar leer je de basis van het kappersvak en als je dan kiest om door te leren dan wordt je opgeleid tot salonmanager.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb een grote passie voor uiterlijke verzorging en vind het leuk om creatief bezig te zijn. Van jongs af aan was ik al bezig met haren, omdat mijn moeder ook kapster is geweest. Ik ging mee naar haar werk en speelde met oefenhoofden. Van vlechten tot krullen en alles er tussen in. Het kappersvak is er dus eigenlijk met de paplepel ingegooid. Dit is dan ook de reden dat ik voor deze opleiding heb gekozen.

Hoe is jouw studie opgebouwd?

De opleiding duurt drie jaar en bestaat uit theoretische en praktische onderdelen.

  • In het eerste jaar begin je met generieke vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast heb je praktijkles waar je de basisbehandelingen en basiswerkzaamheden van een kapper leert, zoals: basis vormen knippen, kleuren, kleurhoogtes, ontkleuren, haar wassen, massagetechnieken toepassen, behandelplan opstellen en passend advies geven.
  • In je tweede jaar leer je complexere kniptechnieken, het snijden van het haar, opsteken, watergolven, föhnen en klantenontvangst. Daarnaast, als voorbereiding op het derde jaar, volg je het vak ‘ondernemen’. Hier leer je de basis van het vak ondernemen.
  • In je derde jaar als je al de praktijkvakken hebt afgerond is het meer theoretisch. Hier begin je met het ondernemende deel van de studie. Ik ben op dit moment een ondernemersplan aan het schrijven, dit kan je vergelijken met een scriptie. Daarnaast volg ik ook nog een vak genaamd ‘Haarmode training'. Hier maak ik een trendboek waar ik een trend moet ontwikkelen en uitwerken.
  • Hiernaast moet je door je gehele studie drie theoretische keuzedelen afronden. Zo volgde ik elk jaar een keuzedeel. In mijn eerste jaar was dat ‘image styling’, tweede jaar 'ondernemend gedrag’ en mijn derde jaar ‘digitale vaardigheden’.
  • Naast les op school loop je ook de gehele opleiding elke week stage. In het eerste jaar loop je één dag in de week stage en in het tweede en derde jaar minimaal twee dagen in de week. Het is dus mogelijk om bij verschillende salons gedurende de opleiding stage te lopen.

Is er een vast studieprogramma of kan je delen zelf invullen?

Er is een vast studieprogramma, maar er is wel een mogelijkheid om de opleiding versneld te volgen. Onder de 18 jaar geldt er bij de vakken een aanwezigheidsplicht.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week en is de studielast groot?

Aan het begin van de studie heb je meer contacturen dan in het tweede en derde jaar. Ik zit nu in mijn laatste jaar en ik heb gemiddeld tien contacturen per week. Om je een idee te geven zijn de praktijklessen 2,5 uur en de rest van de lessen zijn 1 uur.
Ik vind de studielast niet heel groot. Als je gewoon zorgt dat je de dingen doet die je moet doen en je bij blijft is het prima te doen.

Hoe groot zijn de klassen gemiddeld?

Mijn klas bestaat uit ongeveer 10 tot 15 studenten.

Krijg je alleen les op school of ook in de praktijk?

Allebei. Op school leer je de basistechnieken knippen, verven, drogen, watergolven, opsteken, vlechten, etc. en volg je een paar basisvakken. Je leert hier het knippen op een pop. Daarnaast loop je stage in een salon, hier leer je uiteraard hoe het er allemaal aan toe gaat in een salon. Daarnaast leer je creatief om te gaan met de verschillende technieken en je leert om te kijken naar wat bij een persoon staat.

Wat vind je het leukste aan deze studie? En wat het minst leuk?

Het leukste aan mijn studie vind ik het leren van nieuwe dingen en om die dan vervolgens toe te passen in de praktijk op mijn vriendinnen en klanten.
Het minst leuk vond ik het leren van permanent en watergolven. Naar mijn gevoel is het niet meer helemaal van deze tijd en veel salons bieden het ook niet meer aan.

Aan wie zou je deze studie aanraden?

Aan iedereen die een affiniteit heeft met uiterlijke verzorging en haar. Dus iedereen die het leuk vind om mensen mooi en blij te maken met hun coupe!

Heb je een tip voor jongeren die momenteel op zoek zijn naar de ideale studie voor hen?

Kijk naar wat je het liefst doet in je vrije tijd. Waar wordt je echt blij van en waar krijg je een kick van? Ga op basis daarvan op zoek naar een studie die bij je past! En vergeet niet om natuurlijk veel onderzoek te doen naar alle mogelijkheden!!

Isa van DuinRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Interview: Exchange student in NYC
Lees het interview met Puck die als exchange student in New York woonde en studeerde.
Isa van Duin
Interview: Julie over haar studie Kunst en Economie
Julie Scheurink (23) studeert Kunst en Economie in Utrecht. Ze vertelt ons over haar studiekeuze, hoe de studie in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt doen.
Yasha Tan
Interview: Dominique over haar studie Verpleegkunde in Amsterdam
In dit interview vertelt Dominique (20) over haar studie verpleegkunde, maar ook over op kamers gaan in Amsterdam en haar studievereniging Venae waar ze bestuurslid is.
Yasha Tan