Tim zijn passie ligt bij theater en acteren, maar toen hij zich inschreef voor een studie Theater bleek het toch niet in zijn straatje te passen. Hij vertelt aan Youngpwr alles over zijn zoektocht naar zijn perfecte studie en geeft tips voor zoekende jongeren.
“Ik ben Tim Prinsenberg, ik ben 20 jaar oud en ik zit in het tweede jaar van de opleiding Creative Business op Inholland in Haarlem.”
“Het is eigenlijk een hele brede opleiding die je voornamelijk voorbereid op een managementfunctie in de hele entertainment- en mediabranche.
“Ja, voornamelijk wel maar het kan ook daarbuiten vallen. Je kunt ook gewoon bij een bedrijf aan de slag. Het is belangrijk om te weten dat tegenwoordig geen enkel bedrijf meer zonder creatieve werknemers kan. (Redactie: Ieder bedrijf creëert bijvoorbeeld zijn eigen media op social media) Er zijn dus genoeg bedrijven die op zoek zijn naar mensen met een creatieve achtergrond.”
“Social media gaat natuurlijk een steeds grotere rol spelen in deze markt, dus het is ook zeker een onderdeel van de opleiding. Het hangt er wel vanaf in welke sector je terecht komt. Ik ben bijvoorbeeld een tijdje content creator geweest voor een festival. Daar leer je zeker om te gaan met social media. Welke content werkt, wanneer moet je posten en wat kan je het beste posten? Een onderdeel van de marketing om de populariteit van dat event te vergroten.”
“Dat is nog best een lang verhaal. Ik heb drie jaar geleden mijn havo-diploma gehaald en ik wilde altijd heel graag de theaterwereld in. Ik heb jarenlang voor verenigingen gespeeld dus na de havo wilde ik heel graag naar de Toneelschool. Ik heb daar een aantal audities gedaan, maar het is heel lastig om op zo’n school aangenomen te worden. Ze vonden mij daar ook nog eens te jong. Toen ben ik begonnen aan een vooropleiding voor Theater. Hier ben ik na een aantal maanden mee gestopt omdat het toch niet zo goed bij mij paste als ik dacht. De opdrachten vond ik te zweverig. Toch wilde ik nog steeds iets met mijn creativiteit doen. Toen heb ik nog een tijdje docent Nederlands gestudeerd maar daar miste ik weer de creatieve kant. Na lang zoeken ben ik bij deze opleiding terecht gekomen.
“Ik vond het na het mislukken van mijn theater en onderwijs avontuur best wel lastig om een nieuwe studie te zoeken. Toen heb ik veel online tests gedaan om te kijken waar dan mijn andere interesses en baanmogelijkheden lagen. Daar kwam ik vaak nog steeds uit op docent, theater, schrijver en dat soort creatieve vakken waarvan ik al wist dat het niks voor mij was. Vervolgens ben ik samen met mijn moeder op zoek gegaan naar studies en vond zij uiteindelijk dit.”
Heb je toen open dagen bezocht? Heb je een proefstudie gedaan?
“Ja, ik ben toen naar een open dag geweest en dat voelde al gelijk zo goed dat ik niet de behoefte had om nog te gaan proefstuderen. (Redactie: proefstuderen is een dag meelopen met de studie). Ook had ik al zoveel informatie over de opleiding opgezocht dat ik na die open dag zeker wist dat ik deze opleiding wilde doen.”
“Voor mij is het heel belangrijk dat ik niet de hele tijd met mijn neus in de boeken zit en mijn creatieve kant tot uiting kan komen. Het leuke aan deze opleiding is, is dat de opleiding zoals ik hem nu doe vrij nieuw is. Hiervoor waren het namelijk twee opleiding, waarvan ze er nu één hebben gemaakt. Daarnaast hebben we ook geen toetsen en geen boeken. We leren eigenlijk alles uit de colleges, gastsprekers en we doen veel praktijkervaring op. Dat sprak mij ook heel erg aan, dat je gelijk de praktijk induikt en niet veel leert uit boeken. Daarnaast vind ik het fijn dat het een hele brede opleiding is en dat ik nog een ruime keuze heb om te ontdekken in wat ik nou echt wil gaan doen.”
“Het is niet dat we helemaal geen toetsen hebben. We hebben alleen geen schriftelijke toetsen. Je wordt beoordeeld op het praktijkwerk dat je inlevert. Tijdens elk project hebben we deadlines. Het werk moet altijd binnen de deadline ingeleverd worden bij de leraar. Dan wordt het beoordeeld. Dat kan soms wel even stressvol zijn maar dat maakt het zeker niet minder leuk.”
“Het kiezen van een studie is natuurlijk super lastig omdat je op jonge leeftijd al moet beslissen wat je later wil gaan doen. Ik denk dat het belangrijkste is, zeker als je echt nog niet weet wat je wilt gaan doen, dat je naar veel open dagen moet gaan van verschillende scholen en gaat proefstuderen. Dat geeft, ondanks dat ik het zelf niet heb gedaan, toch wel het beste beeld van de opleiding. Mijn tip is ook om al voor je examenjaar te gaan oriënteren naar welke studie je wilt doen. Ook al klinkt het nog ver weg. Als je pas in je examenjaar begint, dan krijg je die stress er tijdens je eindexamen ook nog eens bij.”
“Je kunt deze opleiding doen met een mbo4, havo- of vwo diploma. Welk vakkenpakket je doet maakt niks uit.
“Het leukste vind ik dat je gelijk zo praktijkgericht bezig bent en met opdrachtgevers aan de slag gaat. Nu werk ik met een team voor Youngpwr. Zo begin je ook gelijk al een beetje met netwerken.”
“Ja, dat is ook de reden dat In holland deze opleiding heeft omgegooid. Eerst ging het veel meer met boeken en nu is het dus heel praktijkgericht.”
“Je hebt heel veel vrijheid omdat je in een creatief proces bezig bent. Er wordt ook altijd geleerd dat geen enkel idee gek is. Daarom is het in het begin soms onduidelijk welke kant je opgaat met een probleem omdat er niet echt een eenduidige weg is hoe het opgelost kan worden. Ook omdat de opleiding nog heel nieuw is kan daar soms wat verwarring in ontstaan.”
“Tuurlijk kan je altijd even aankloppen bij je docent als je het echt niet meer weet om een duwtje in de juiste richting te krijgen, maar er wordt wel een bepaalde mate van zelfstandigheid van je verwacht. Het wordt dus niet helemaal voorgekauwd. Wat vaak ook helpt is dat je in teams werkt, zo kan je ook van elkaar leren en het onderling oplossen.”
“De studie duurt 4 jaar. Daarna kan je eventueel nog doorstromen naar de universiteit.”
“Die stap was voor mij niet zo heel groot want ik was er best wel aan toe om deze stap te maken. Ik was wel klaar met elke keer dezelfde vakken en hetzelfde ritme. Ik wilde me echt gaan focussen op iets waarin ik mezelf ook later in zag werken.”
“Je kan eigenlijk niet echt spreken van vakken. Je krijgt meer hoorcolleges waar nieuwe theorieën worden uitgelegd om een probleem aan te pakken. De colleges zijn meer een soort hulptools om verder te kunnen met je project.”
“In het derde jaar komt je eerste grote stage. In het eerste jaar loop je ook een snuffelstage van 2 dagen, dat wordt een ‘kijkje in de keuken’ genoemd. Dan loop je twee dagen met iemand mee uit de media of entertainment business om een beeld te krijgen van hoe breed het werkveld eruitziet.”
Omdat je veel bezig bent in de praktijk.
“Ja, dat zou je wel kunnen zeggen. Je staat heel veel in verbinding met echte opdrachtgevers en echt problemen. Dat vind ik wel heel leuk, dan kan je gelijk netwerken.”
“In je eerste en tweede jaar krijg je alle richtingen. Aan het einde van het tweede jaar ga je een richting kiezen waar je je in gaat specialiseren. Je kunt dan kiezen uit de richtingen film, tv en radio, evenementenorganisatie en muziek. Het is wel vrij makkelijk om weer terug te rollen in een andere specialisatie. Als je je gaat specialiseren in de muzieksector betekent het niet dat je nooit een baan kunt krijgen in de evenementen business.”
“Ja, ik zou deze studie zeker aanraden. Het is zo’n brede opleiding dat je er allerlei kanten mee op kan. Het is in de kern een opleiding waarbij je nieuwe mediaconcepten ontwerpt en op een creatieve manier organisaties succesvoller maakt, niet alleen op commercieel vlak maar ook op maatschappelijk vlak. Als je creatief bent, het leuk vindt om veel in de praktijk bezig te zijn en op een andere, creatieve manier naar nieuwe media-concepten kijkt dan is deze opleiding zeker wat voor jou. Het is bij deze opleiding ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Je werkt namelijk veel in groepsverband.”
“Dat is eigenlijk de simpelste keuze voor mij omdat Haarlem het dichtstbij is. Ik woon zelf in Heiloo. Haarlem is een half uurtje met de trein, dus hoef ik niet zo ver te reizen. Inholland biedt deze studie ook nog aan in Den Haag en Rotterdam maar Haarlem was voor mij het dichtstbij. Ik heb eigenlijk niet eens bij die locaties gekeken en Haarlem voelde ook gelijk heel goed omdat het een vrij nieuw gebouw is en er een persoonlijke sfeer hangt.”
“Ik moet eerlijk zeggen dat dat het eerste jaar nog niet echt het geval was. Dat kwam vooral omdat we in het eerste jaar veel onderzoek moesten doen en lag de nadruk niet echt op dingen maken en opdrachten uitvoeren. Nu in het tweede jaar zijn we ook meer bezig met creëren en het uitvoeren van projecten, dat vind ik leuker. Ik ben in het eerste jaar toch doorgegaan omdat ik een goed beeld had waar de opleiding me naartoe zou brengen en hoeveel kanten ik uiteindelijk op kon gaf mij de motivatie om door te gaan.”
“Nee, ik ben niet op kamers gaan wonen.”
“Nee, ook niet. Eigenlijk om de simpele reden dat ik niet heel lang hoef te reizen om op school te komen. Ik ben nu ook pas 20 en ik kan thuis prima verblijven. Ik spaar dan liever mijn geld om later zo min mogelijk schulden te hebben en dat ik dan na mijn opleiding een vaste plek kan gaan zoeken.”
“Nee, die heb je ook niet echt bij ons. Er is wel een soort studievereniging die organiseert voor alle mensen van de opleiding borrels maar ook gastsprekers. Ik ben wel vaak bij die bijeenkomsten omdat het gezellig is maar het is ook handig om nieuwe contacten op te bouwen.”
“Het hangt er echt af welke richting je kiest, daarmee kun je ook nog alle kanten op. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan een baan als opnameleider bij de tv, werken bij een label in de muziek, redactiewerk, bedenken van nieuwe concepten of formats bij een reclamebureau, content creator, eventmanagement. Je kunt ook nog het bedrijfsleven in om bedrijven te adviseren over bepaalde concepten. Kortom er is van alles wat voor in media- en entertainment business.”