Ben je (bijna) klaar met je middelbare school en weet je al wat voor werk je later wilt gaan doen, maar nog niet welke studie daarbij past? In deze blog leggen we je uit hoe je het best een studie kiest die past bij de baan die jij later wilt hebben.
LET OP: We gaan er bij dit artikel vanuit dat je al weet in welk vakgebied je later terecht wilt komen. Dit artikel geeft dus geen tips over het ontdekken van je interesses en de daarbij passende studies.
Hier vind je een gratis Oriëntatiemeter; een test die je online kan maken, en die aangeeft hoever je al bent in het studiekeuzeproces. Dit is een goed punt om te beginnen, omdat het dan gelijk duidelijk is welke stappen je nog kan of moet maken.
De meeste opleidingen vallen binnen een bepaalde studierichting of vakgebied, denk bijvoorbeeld aan ‘Gedrag en Maatschappij’ of ‘Recht en Bestuur’. Zoek uit binnen welke studierichting het werk valt dat jij later wilt gaan doen, zodat je je bij het kiezen van een studie ook kan richten op de studies binnen die studierichting. Kijk bijvoorbeeld hier.
Zoek op het internet naar vacatures van bedrijven waar je later graag bij zou willen werken of banen die je zou willen hebben. In een vacature staat meestal aangegeven wat voor soort opleiding vereist is, zo krijg je een duidelijk beeld van de opleidingen die passen bij het werk dat jij wilt gaan doen.
Lees binnenkort ook interviews met werknemers op Youngpwr.nl of praat zelf met mensen die de baan hebben die jij later graag zou willen hebben en vraag hen welke opleidingen ze hebben gedaan.
Let er bij het kiezen van een studie goed op wat voor jou de mogelijkheden zijn. Als je van de havo of het mbo komt, kan je bijvoorbeeld alleen naar het Hbo (hoger beroepsonderwijs). Zat je op het vwo? Dan kun je naar het Hbo óf de universiteit. Bovendien bieden ze bij hogescholen studies aan die ze op de universiteit niet hebben, en andersom.
Tot slot; universiteiten en hogescholen geven veel informatie over voor welke beroepen de studies je opleiden en in welke sectoren hun alumni (oud-leerlingen) terechtkomen. Houdt hun websites in de gaten en ga naar open dagen, daar krijg je de meeste informatie.