Wil je een product verkopen of een dienst aanbieden? Dan is het belangrijk om een goede prijs te bepalen. Maar hoe doe je dat? Hier zijn 7 simpele stappen die je helpen om je product of dienst slim te prijzen.
Je prijs moet altijd hoger zijn dan je kosten, anders maak je verlies. Denk hierbij aan de materialen die je gebruikt, de tijd die je erin steekt en eventuele promotie- en verzendkosten. Als je officieel als ondernemer staat ingeschreven bij de KVK, moet je ook rekening houden met btw. Het BTW percentage hangt af van het product. Het standaard tarief is 21%, voor levensmiddelen, boeken, medicijnen, en bepaalde culturele diensten (bijvoorbeeld toegang tot musea) geldt een verlaagd tarief van 9%.
Zorg ervoor dat je prijs hoog genoeg is om al jouw kosten te dekken, zodat je voldoende winst maakt.
Tip: Schat ook in hoeveel tijd je eraan besteedt en reken daar een bedrag per uur voor. Kijk op blog hoe jij jouw uurtarief kan berekenen.
Check wat andere bedrijven vragen voor vergelijkbare producten of diensten. Vergelijk kwaliteit, service en unieke kenmerken van jouw product met die van je concurrenten. Zo krijg je een idee van wat klanten bereid zijn te betalen. Bepaal of je jouw product of dienst als duur, gemiddeld of goedkoop wilt aanbieden.
Tip: Kijk bijvoorbeeld op platforms zoals Etsy, Instagram of bij lokale concurrenten.
Bied jij iets aan wat anderen niet hebben, zoals betere kwaliteit of een uniek ontwerp? Dan kun je een hogere prijs vragen. Laat klanten weten waarom jouw product of dienst meer waard is.
Tip: Beschrijf in je promotie waarom jouw product anders is dan de rest.
Er zijn verschillende manieren om je prijs te bepalen:
Tip: Als je iets unieks aanbiedt, werkt de waarde-gebaseerde strategie vaak het beste.
Je hoeft niet meteen vast te houden aan één prijs. Je kunt verschillende prijzen uitproberen om te zien hoe klanten reageren. Begin bijvoorbeeld met een introductieprijs en verhoog die later. Vraag aan je eerste klanten wat ze van de prijs vinden. Zo krijg je nuttige feedback.
Tip: Test verschillende prijspunten om te zien hoe klanten reageren.
Klanten vinden prijzen zoals €9,99 aantrekkelijker dan €10,00, ook al scheelt het maar één cent. Gebruik dit soort psychologische prijspunten om je product aantrekkelijker te maken.
Zorg dat je flexibel blijft en pas je prijs aan als dat nodig is. Let op veranderingen in de markt, zoals stijgende kosten of inflatie en blijf ook regelmatig aan je klanten vragen wat ze van de prijs vinden.
Met deze tips kun je stap voor stap een goede prijs bepalen voor je product of dienst. Zo zorg je voor een prijs die zowel aantrekkelijk is voor klanten als winstgevend voor jou. Blijf testen, luister naar je klanten en pas je prijs aan wanneer dat nodig is. Zo blijf je altijd scherp op je aanbod en zorg je dat je met vertrouwen kunt verkopen.
Succes!