Woehoe! Je hebt besloten om de wijde wereld in te gaan. Super leuk! Maar misschien ook wel heel spannend of stressvol. Want hoe bereid je zo’n reis voor? In dit blog geven we jou een stappenplan met een aantal waardvolle tips.
Maak eerst een globaal plan. Denk aan de bestemming(en) en data. Let hierbij op het hoog- en laagseizoen van landen en het regenseizoen. Met een beetje research kom je er al gauw achter hoeveel weken je ongeveer kwijt bent per land dat je wil bezoeken. Ook ligt dit natuurlijk aan je wensen: wil je langzaam reizen en veel verschillende plekken zien, of bezoek je liever alleen de highlights zodat je tijd bespaart? Tot slot moet het reisplan ook binnen een haalbaar budget vallen.
Nu je een globale planning hebt gemaakt, kun je de vliegtickets gaan boeken. Een fijne website om hiervoor te gebruiken is Skyscanner. Zodra je een eindbestemming invult, speurt de site het internet voor je af en geeft het jou allerlei opties voor vluchten met verschillende vliegmaatschappijen. Daarbij kun je jouw voorkeuren filteren zoals het aantal keer overstappen. Onze geheime tip: op dinsdagen zijn vliegtickets het goedkoopst, in het weekend stijgen de prijzen vaak.
Hoe langer en luxer de reis, hoe meer kosten erbij komen kijken. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Wel is het verstandig om van tevoren uit te zoeken hoeveel geld je ongeveer per week kwijt zult zijn per land. Bedenk een spaardoel en maak eventueel een begroting, zodat je weet hoeveel geld je elke maand kunt sparen voor je reis. Houdt ook rekening met extra kosten voor als er iets gebeurt op reis.
Hoewel niet iedereen houdt van een planning tijdens het reizen, kan een uitgestippelde route je wel een hoop geld schelen. In een land zoals de Filipijnen bijvoorbeeld moet je vaak binnenlandse vluchten nemen om van het ene eiland naar het andere te komen. Boek je last minute vluchten, dan zullen deze een stuk duurder zijn. Zonde!
Een fijne app om jouw route mee te bepalen is Stippl. Voeg het aantal nachten per locatie toe en krijg een mooi overzicht van jouw bestemmingen waarbij je tips voor leuke restaurantjes, activiteiten en overnachtingen kunt toevoegen. Op deze manier heb je alle info bij elkaar!
Een aantal apps die je kunnen helpen bij het regelen van vervoer zijn Rome2Rio, Google Maps, 12GoAsia (Azië), Omio (Europa, Canada en VS) en Flixbus (Europa).
Boek de eerste twee nachten van je reis in dezelfde accommodatie, zodat je rustig kunt acclimatiseren en dingen kunt regelen zoals een simkaart. Tip: boek ook alvast vervoer van het vliegveld naar de accommodatie. Grote kans dat je na een lange vlucht weinig puf hebt om het lokale vervoer uit te zoeken. Bovendien is het een stuk sneller en veiliger.
Mocht je de route hebben uitgestippeld voor je reis, kun je alvast accommodaties boeken.
Dit heeft zowel voor- als nadelen.
Voordelen: structuur tijdens je reis, geen stress of energie kwijt aan het zoeken van accommodaties elke dag, en je kunt de leukste accommodaties kiezen voor een goede prijs. Slaap je in hostels, kun je vaak nog kiezen met hoeveel mensen je op de kamer wil slapen.
Nadelen: een minder spontane reis. Misschien wil je wel veel langer op één plek blijven, of heb je een ander plaatsje al sneller gezien dan je van tevoren had bedacht. Kies je voor een ander plan, dan zullen er extra kosten aan verbonden zijn.
Bedenk goed welke stijl jij prettig vindt. Een middenweg is om van tevoren accommodaties te boeken met een gratis annuleringsoptie.
Handige websites voor het boeken van accommodaties zijn booking.com, hostelworld.com airbn.com of couchsurfing.com. (Zie ook ons blog over couchsurfing)
Helaas is een (solo)reis niet altijd rozengeur en maneschijn, ook hier gaat wel eens iets mis. Een reisverzekering zal je beschermen tegen diefstal, ongelukken, enzovoorts. Deze vraag je aan bij een verzekering en kost je rond de 3 euro per maand (afhankelijk van verschillende factoren, let op als je buiten Europa reist is werelddekking belangrijk). Better safe than sorry!
Als je gaat backpacken is een rugzak essentieel. Kies er dan ook zorgvuldig eentje uit die goed aansluit op jouw lichaam (of leen er een van iemand anders). In dit blog lees je welke spullen je allemaal mee moet nemen op reis.
Alle ‘moetjes’ zijn nu gedaan. Nu is het tijd om warm te worden door mooie filmpjes op social media en tips uit te horen van anderen. Veel plezier op reis!