Youngpwr

Interview: Student Criminologie

 5 minuten lezen

Wie ben je?

Hi! Ik zal mezelf even kort voorstellen. Mijn naam is Caitlin van Sebille en ik ben 20 jaar oud. Sinds dit jaar studeer ik zowel in Leiden als in Amsterdam!

Welke opleiding doe je?

Naast mijn studie Communicatiewetenschap waar ik in 2021 mee startte, ben ik sinds dit jaar begonnen met de bachelor Criminologie.

Waarom heb je deze studie gekozen?

Ik heb gekozen voor de studie Criminologie vanwege mijn grote interesse in psychologie en fascinatie voor criminaliteit. Je leert naast de gevolgen en oorzaken van crimineel gedrag beter te begrijpen ook echt om ‘te denken als crimineel’. Daarnaast is de studie erg breed: je kan er veel kanten mee op. In eerste instantie vond ik de keuze voor een studie als Criminologie erg gewaagd, omdat ik juist het idee had dat ik daarmee al een hele specifieke richting koos. Maar nu kom ik erachter dat dat totaal niet zo is. Want naast psychologie zit er ook veel sociologie, statistiek en rechten in het studieprogramma.

Hoe is jouw studie opgebouwd?

De bacheloropleiding Criminologie duurt drie jaar, waarin 180 studiepunten moeten worden behaald. De eerste twee jaar van het studieprogramma staan vast: alle studenten volgen tijdens deze periode dezelfde, verplichte vakken. Het laatste jaar bestaat zowel uit verplichte vakken (voor 30 ECTS) als een keuzeruimte en scriptie. De keuzeruimte (voor 15 ECTS) mag je helemaal zelf indelen. Hier kan je bijvoorbeeld een minor of keuzevakken volgen. Daarnaast worden 11 weken in het derde jaar besteed aan het schrijven van een scriptie, waarmee je de bachelor afrondt.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week en is de studielast groot?

Ik heb gemiddeld 12 contacturen per week. In Leiden wordt het studiejaar opgesplitst in meerdere periodes, waarbij in elke periode drie vakken worden gegeven. Elke week zijn er wekelijks hoorcolleges (2 uur per college) en verplichte werkgroepen (2 uur).

Is het mogelijk om een deel van de studie in het buitenland te doen?

Het is mogelijk om in het laatste jaar naar het buitenland te gaan! Je zou dan in het buitenland keuzevakken of een minor kunnen gaan volgen.

Wat vind je het leukste vak dat je tot nu toe gevolgd hebt?

Het leukste vak wat ik tot nu toe heb gevolgd is ‘Rechtspsychologie.’ Tijdens dit vak kwamen psychologie en recht samen met wetenschappelijke onderzoeken/theorieën. Het was super leerzaam om tijdens de werkgroepen verhoren te analyseren en te kijken naar rechterlijke fouten in het strafproces. Ook de hoorcolleges waren erg leerzaam. Zo kwam er tijdens het laatste hoorcollege een rechtspsycholoog vertellen over zijn vak en hij bracht beelden en informatie mee uit echte zaken. Naast dat het super interessant was om iemand uit de praktijk te horen vertellen over zijn vak, merkte ik ook dat door het stukje actualiteit de stof veel meer tot leven kwam.

Is er een vak waar je naar uitkijkt om te volgen?

Ik kijk ernaar uit om het vak ‘Cybercrime’ te gaan volgen in het derde jaar van de bachelor. Dit is natuurlijk een heel actueel onderwerp. Leuk feitje is dat ik mede door dit vak voor de Universiteit Leiden heb gekozen. Andere universiteiten bieden dit vak namelijk niet aan bij hun bacheloropleidingen Criminologie.

Wat kan je later voor beroepen doen met deze opleiding?

Als criminoloog zijn er eindeloze mogelijkheden in het werkveld. Je ziet dat veel studenten in de praktijk kiezen voor een studie rechten als aanvulling, waardoor ze de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld als advocaat of officier van justitie te gaan werken. In dezelfde richting zie je dat vele eindigen als rechercheur bij de politie of bijvoorbeeld als strafrechtelijke beleidsadviseur in de publieke sector. Maar je kan ook hele andere kanten opgaan. Zo kan je door de specifieke manier van denken terecht bij vele organisaties als criminoloog. Denk hierbij aan non-profitorganisaties, maar ook juist aan verzekeringsmaatschappijen en onderzoeksinstituten. Je analyseert dan criminaliteitspatronen, evalueert beleidsmaatregelen en draagt bij aan strategieën voor criminaliteitspreventie. Mede door de opkomt van cybercrime zijn vele bedrijven op zoek naar geschikte criminologen voor in hun team. Een andere sector is die van de (gezondheids)zorg. Je zou achter de schermen kunnen gaan werken, bijvoorbeeld als** jeugdwerker** of op psychiatrische afdelingen. Zo kan je programma’s ontwikkelen voor preventie of werken binnen de reclassering. Ook zou je voor organisaties als Slachtofferhulp kunnen gaan werken. Mocht je meer de entertainmentkant op willen gaan kan je natuurlijk altijd als criminaliteit deskundige bij een tv-programma aan de slag of juist als onderzoeksjournalist voor een krant. Kortom: de opties zijn eindeloos.

Heb je een tip voor jongeren die momenteel op zoek zijn naar de ideale studie voor hen?

Mijn grootste tip is: kies een studie die je écht leuk vindt! Ik hoor zoveel mensen die zich laten meeslepen door hun omgeving of puur kiezen met baanperspectieven in hun achterhoofd. Alleen zie je vervolgens ook dat dezelfde mensen stoppen met hun studie of worstelen met het vinden van een leuke baan. Een studie is hard werken dus daarom is het heel belangrijk dat je dingen leert die je interessant vindt. Dit maakt je studie straks zoveel makkelijker vol te houden. Daarbij is de kans dat je later gelukkig wordt in je werk ook een stuk groter!

Isa van DuinRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Interview: Roeline over haar studie commerciële economie in Groningen
Roeline (23) vertel over haar studiekeuze, op kamers gaan en wat je kunt doen met deze studie. Roeline liep stage bij YoungPWR in haar tweede jaar.
Roos van Duin
Interview: Jurjen over Toegepaste Psychologie in Amsterdam
Jurjen (21) studeert Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. In dit korte interview vertelt hij over wat de mogelijkheden zijn tijdens en na deze studie en waarom hij op kamers is gegaan.
Yasha Tan
Interview over de studie Communicatie- en informatiewetenschappen
Anna (20) studeert Communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.
Yasha Tan