Ik ben Jord van Haaster, 21 jaar oud en ik kom uit de Zilk.
Ik studeer International Business Administration, oftewel IBA, aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik zit momenteel in het derde en laatste jaar.
Toen ik in de vierde zat, ging ik voor het eerst oriënteren. Maar ik vond het toen nog erg lastig. Ik wilde mezelf namelijk niet direct in een specifieke richting opduwen. Ik wilde juist iets globaal leren. Met mijn profielkeuze E&M lag “Bedrijfskunde” dus voor de hand. Maar ik wilde graag mijn horizon verbreden door meer engels te spreken.
Toen ik in de vijfde klas naar de Leidse voorlichtingsdagen ging, liep ik tegen de studie International Business Administration aan. Dit sprak mij meteen aan.
IBA heeft namelijk veel internationale studenten. De focus ligt op het buitenland an sich, niet alleen met vakken maar ook met hoe de hele bachelor is opgebouwd. Je moet bijvoorbeeld verplicht naar het buitenland om daar een semester te studeren, wat mij super leuk leek.
Daarbij is de studie ook gefocust op culturen en handel. Je leert omgaan met andere culturen en alle facetten van bedrijfsleven. Dit vind ik zeer leerzaam. In handel komt ten slotte alles terug. Waar mensen zijn, zijn culturen en het is handig om daar sociale skills in te krijgen. Naarmate de studie vordert, zie ik wel dat de rode draad is “hoe kan je business vertalen in elke cultuur”. Deze studie is meer gefocust op business dan op cijfers en wiskunde.
Het kon ook geen kwaad dat drie vrienden deze studie ook gingen doen. Dat motiveerde mij extra, want je begint samen aan een nieuw avontuur.
Elk jaar bestaat uit 60 studiepunten (ECTS) die je kan halen. Een jaar bestaat uit twee semesters, met drie periodes per semester. Wij krijgen dus per jaar 10 vakken, waarmee je per vak 6 ECTS kan behalen.
Ik heb gemiddeld 8 contacturen per week. De studielast vind ik persoonlijk wel meevallen, als je goed bij blijft en hard leert, dan is het goed te doen.
Ja, het is verplicht.
Tijdens mijn exchange heb ik het vak Being an Entrepeneur en Corporate Strategy gevolgd.
Bij BEA hadden we een hele enthousiaste docent die de stof goed in de praktijk wist te vertalen. Hij had een betrokken manier van lesgeven, wat mij erg positief bevallen is.
Bij CS vond ik het gaaf dat je leert hoe je door middel van de juiste visie te gebruiken en doelen te stellen, impact kan hebben op een bedrijf. En hoe je op die manier de day to day business kan optimaliseren. Die impact vond ik heel interessant.
De studie is volledig in het Engels. Maar er zijn 60% buitenlandse studenten en 40% Nederlanders.
Heel erg veel! Van consultancy tot sales, alles is mogelijk. Je kan je eigen bedrijf starten. Van alles krijg je wat mee. Dat maakt het voor mij ook zo aantrekkelijk. Je bent niet aan één pad gebonden, je hebt veel vrijheid. Ik denk dat een andere bachelor zoals communicatie dit ook heeft.
Begin vroeg! Je kan niet genoeg oriënteren. Ik wist zeker niet meteen wat ik wel wilde doen, maar door naar veel open dagen te gaan en online onderzoek te doen, kon ik steeds meer van de opties wegstrepen die ik niet leuk vond. Zo bleven er uiteindelijk twee opties over waar ik uiteindelijk tussen gekozen heb.
Probeer ook in je omgeving rond te vragen naar anderen hun studie en wat zij daarvan vinden. Of neem een kijkje op de YoungPWR website om interviews te lezen met studenten die andere studies doen.