Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? | YoungPWR
(Bij)banen

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

 2 minuten lezen

Een motivatiebrief of mail is belangrijk om een bedrijf te overtuigen om jou aan te nemen, maar het schrijven ervan kan nog best lastig zijn. In deze blog geven we je tips hoe je dat kan aanpakken.

Als je gaat solliciteren op een (bij)baan of stage wordt er vaak, naast een cv, een motivatiebrief aan je gevraagd. In deze brief vertel je waarom jij geschikt bent voor deze specifieke (bij)baan (in tegenstelling tot een algemener cv, dat je in principe naar meerdere bedrijven op zou kunnen sturen).

Wees gelijk direct.

Wees in de eerste zin van je brief direct, door te vermelden wat het doel van je brief is. Dit is het eerste wat gelezen wordt, en dus een belangrijke zin die de toon zet voor de rest van de brief. Dus: Via deze brief (of mail) wil ik laten weten waarom ik zo enthousiast ben over de <naam (bij)baan>

Vertel wie je bent, schrijf heel persoonlijk.

Ook niet onbelangrijk; vertel in je brief wie je bent en wat je gedaan hebt tot nu toe. Maar maak er geen cv van (die stuur je waarschijnlijk los mee). De motivatiebrief is ideaal om precies de juiste dingen over jezelf te vertellen die gunstig zijn voor de (bij)baan/stage waarop je solliciteert. De vacature waar je op reageert bevat waarschijnlijk een aantal eisen, of heeft een lijst van eigenschappen waarvan ze denken dat die van pas komen als je daar werkt. Speel hierop in als je over jezelf vertelt; laat weten waarom jij geschikt bent voor deze baan door vrij direct in te gaan op de vraag van het bedrijf waar je solliciteert. Vergeet ook niet om concrete voorbeelden te geven: “Ik heb ervaring met deze werkzaamheden opgedaan in…”

Toekomstbeeld.

Een motivatiebrief is dus een stuk persoonlijker dan een cv, en er is ook ruimte voor een toekomstbeeld; vertel over je ambities en wat je hoopt te leren tijdens je baan of stage.

Afsluiten.

Sluit je brief netjes af en actief af. “Ik hoop spoedig iets te horen, met enthousiaste groet,”

Laatste tips!

  1. Vermijd clichés! Typische zinnetjes die je vaak terugziet in motivatiebrieven kunnen snel als onorigineel worden gezien. Daarnaast zijn er op het internet een heleboel voorbeeldbrieven te vinden om inspiratie uit op te doen (maar natuurlijk niet om klakkeloos over te nemen!).

  2. En.. lees je brief nog een keer goed door op spelfouten. Of vraag iemand anders deze te lezen.

Succes!

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

Hoe bereid ik mij voor op een sollicitatiegesprek?
Zenuwen voor een sollicitatiegesprek? Dat is heel normaal. Een goede voorbereiding zorgt voor zelfvertrouwen en zo laat je een betere indruk achter!
Roos van Duin
Hoe maak ik een goed cv?
Als je op zoek gaat naar werk is een goede cv (curriculum vitae) super belangrijk. Zo maak je een goede start.
Roos van Duin
Hoe neem ik netjes ontslag?
Je hebt een nieuwe (bij)baan gevonden of je vindt je werk niet meer leuk, wat nu?
Britt van der Jagt
Wat moet ik aan naar mijn sollicitatie? 12 styling tips..
Het is vaak al moeilijk genoeg om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Laat staan om ook nog eens een outfit uit te zoeken waarmee je de juiste indruk achterlaat.
Charlotte Wallaart
Hoe maak ik een next step in mijn carrière?
Je hebt al een (bij)baan, maar je wilt een stap maken. Hoe doe je dat?
Nikki Silvis