Youngpwr

Goed voor je mind: Niet één maar twee tussenjaren

 4 minuten lezen

Meestal neem je een tussenjaar omdat je nog niet weet wat je wil studeren. Je wilt reizen of juist even een break. Maar wat nou als het eerste tussenjaar zo goed bevalt dat je niets liever wilt? Dan neem je er gewoon twee! YoungPWR’s Carlijn (21) en Yasha (21) hebben beide twee tussenjaren gehad en geven tips.

Reizen

Een tussenjaar is perfect om voor een langere periode te reizen. Je kunt gaan backpacken, zeilen, roadtrippen, skiles geven, noem maar op. Wil je op reis, maar weet je nog niet waar naar toe? Breng dan zeker een bezoekje aan de Buitenlandbeurs. Dit gratis event is elk jaar in de Jaarbeurs in Utrecht en staat vol met stands van reisorganisaties die jou maar al te graag willen helpen met jouw keuze. Ook kun je het internet afstruinen, blogs lezen of op Pinterest kijken ter inspiratie. Mocht je wel weten waar je naartoe wil, dan is het aanschaffen van een reisgids en een reisdagboek alvast een aanrader!

Europa

Voor wie het liefst dicht bij huis blijft is [interrailen] (https://www.interrail.eu/nl) een prima optie. Wil je liever niet wekenlang reizen? Er zijn genoeg plaatsen om te bezoeken voor een aantal dagen in Europa. Zo is Yasha in haar eerste tussenjaar in 7 landen geweest: “Stedentrips naar Berlijn, Boedapest, Dublin en Praag, op wintersport in Polen, en zonvakanties in Spanje en Griekenland: dankzij mijn flexibele bijbaantje in de horeca kon ik een aantal weken werken, een paar dagen reizen, weer werken, enzovoorts. Zo spaarde ik steeds voor een nieuwe stedentrip of vakantie, wat enorm motiveert tijdens het werk.” Bovendien kun je om de vakanties en feestdagen heen plannen, dit zal je flink wat geld besparen.

Een Exchange programma

Carlijn heeft in haar eerste tussenjaar een Exchange year gedaan met EF. Ze ging 10 maanden naar een high school, waar ze in een gastgezin verbleef. De voorbereidingen hiervoor kosten veel tijd en er zit een aardig prijskaartje aan vast, maar de herinneringen die je hiervoor terugkrijgt zijn onvergetelijk! Bovendien leer je heel veel over de cultuur en leer je nieuwe mensen kennen. Daarnaast mogen je vrienden en familie uit Nederland gewoon op bezoek komen dus hoef je niet bang te zijn voor heimwee. Let wel op dat je dit programma alleen kunt doen gelijk na vmbo/havo en voor vwo’ers als tussenjaar tijdens de middelbare school.

75ab7ba9-4932-42ed-88aa-25f9317c22d3 (4).jpeg

Werken

Dankzij een (bij)baan krijg je meer structuur in je week en het draagt bij aan een sociaal leven. Je leert collega’s kennen waarmee je misschien wel bevriend raakt of veel van leert. En geld is natuurlijk altijd welkom 😉. Wij hebben beide in de horeca gewerkt zodat je overdag nog genoeg tijd hebt om iets anders te doen (zoals een betaalde opdracht bij YoungPWR).

Rijbewijs halen

Wat veel jongeren tijdens hun tussenjaar doen is rijles nemen. Je hebt veel tijd en je leert als je jong bent een stuk sneller! Vraag je vrienden, familie etc. die een rijbewijs hebben wat zij aanraden, of kijk op internet of er een rijschool is die met korting werkt.

Studie kiezen

In je tussenjaar is er veel tijd om opendagen te bezoeken van het mbo, hbo of de universiteit. Twijfel je tussen meerdere studies? Meld je dan aan voor een proefstudeer- of meeloopdag. Zo kom je er snel genoeg achter of je jezelf ziet rondlopen op deze studie.

Taalcursus

Mocht je een taal willen leren of verbeteren en daarnaast veel vrije tijd hebben, dan is een taalcursus de ideale oplossing. Zo heeft Yasha haar Engels bijgespijkerd in Australië met Interlanguage. Je kunt bij de meeste organisaties vanaf twee weken beginnen, tot een heel jaar.

IMG_0272 (1).jpeg

Au-pair in het buitenland

Vind je het leuk om voor kinderen te zorgen en gratis in het buitenland te verblijven? Dan is een au-pair programma misschien wel wat voor jou. Suzan (founder van YoungPWR) ging op haar 18e naar Spanje. Je mist het thuisfront af en toe, maar er zijn veel meer voordelen. Binnen zes maanden sprak zij vloeiend Spaans en leerde zij heel veel nieuwe mensen kennen. Kennis en ervaring waar je jaren profijt van hebt. De beste manier om dit eens te verkennen is via [Aupairworld.] (https://www.aupairworld.com/nl?pk_campaign=NL_Marke&pk_kwd=aupairworld&pk_medium=Adwords&gclid=CjwKCAjwgr6TBhAGEiwA3aVuITB2JwbnGgFhnmj19tvjwizpLPLDjgfwSh3b7TYnRP0IyqJqaHejMxoCRzkQAvD_BwE)

Je maakt hier een profiel aan en zoekt naar de juiste match. Overleg vooraf goed wat de familie van jou verwacht aan taken, werkuren, wat de familie voor je betaald en wat je aan zakgeld krijgt. Als je vooraf alles goed afspreekt, voorkom je teleurstellingen.

Werken aan je CV

Jouw CV is belangrijk in de toekomst (lees hier hoe je een goed CV maakt). Je kunt verschillende dingen doen om jouw CV een boost te geven: denk aan vrijwilligerswerk, een (taal)cursus, een training of een betaalde opdracht. Ook via een LinkedIn profiel kun je je netwerk uitbreiden. Volg hiervoor de training op YoungPWR.

Cursussen volgen

Naast een taal zijn er nog genoeg andere dingen om te leren. Of dit nou een typcursus, surfkamp of webinar volgen is. Met cursussen kun je een certificaat halen dat goed op je CV staat. Kijk eens op YouTube, LinkedIn Learning of Google Digitale Werkplaats!

Maak gebruik van je vrije tijd

Vergeet niet om gebruik te maken van alle tijd die je nu hebt! Bezoek je familie wat vaker, slaap wat langer uit, ontdek wat je leuk vindt, wie je bent of probeer een activiteit uit die je normaal nooit zo snel zou doen. Voor je het weet is het jaar alweer voorbij gevlogen!

Mocht je nog vragen hebben over een tussenjaar dan mag je ons altijd een berichtje sturen op Instagram via @youngpwr.nl. Heb je vragen over een Exchange year?

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR