Youngpwr

Van de Eredivisie naar een sportbeurs in de VS

 3 minuten lezen

Dromen over een carrière als profvoetballer of een internationale studie? Waarom kiezen als je het allebei kunt doen? Floris (24) speelde voor Fortuna Sittard, maar besloot zijn passie voor voetbal en studie te combineren in Amerika. Hoe maakte hij deze keuze? Wat waren de grootste uitdagingen? En zou hij het anderen aanraden? Lees verder!

Voetbal of studie? Waarom niet allebei?

"Ik voetbalde bij Fortuna Sittard en studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, maar het was bijna onmogelijk om die twee te combineren op hoog niveau. In Amerika kon dat wél. Mijn moeder had als tiener al in de VS gewoond, dus ik wist dat het mogelijk was. Toen ik hoorde over sportbeurzen en de mogelijkheden daar, was de keuze snel gemaakt."

Met de hulp van een agency, Kings Talent, werd hij in contact gebracht met universiteiten in de VS. "Ze zagen mijn profiel en vonden dat aantrekkelijk. Uiteindelijk koos ik voor Wingate University in North-Carolina."

Van Nederland naar Amerika: Hoe verloopt zo’n overstap?

Een sportbeurs krijgen is niet zomaar geregeld. Wat moet je hiervoor doen?
Toetsen afleggen – Bewijs dat je Engels goed genoeg is en een goed basisniveau in alles hebt.
Scouting – Zijn toekomstige coach vloog naar Nederland om een wedstrijd te bekijken.
Visum & vaccinaties – Regelwerk via de Amerikaanse ambassade en verplichte vaccinaties.
Papierwerk – Kings Talent hielp met alle bureaucratische rompslomp.

Het leven in Amerika

"Mijn eerste indruk? Alles is groot. Brede wegen, hoge gebouwen – echt zoals je in films ziet. Verder op de universiteit zat ik in een internationale omgeving met veel internationale mensen. Het echte Amerika leerde ik pas later kennen."

"Mijn sociale leven draaide vooral om mijn voetbalteam, maar daarbuiten zat iedereen in dezelfde situatie en stond open voor nieuwe vriendschappen. De lange busreizen naar uitwedstrijden – soms wel 7 uur – waren bovendien het perfecte moment om bij te praten met familie en vrienden in Nederland."

Hoe combineer je topsport en studie in Amerika?

"Het is zwaar, maar goed georganiseerd. We trainden 2-3 keer per week om 07:00 uur en elke middag weer om 16:00 uur. Daarnaast speelden we twee wedstrijden per week, één doordeweeks en één in het weekend."

En hoe zit het met school? "Omdat topsport hier normaal is, houden docenten er rekening mee. Als je een toets mist vanwege een wedstrijd, kun je die eerder of later maken."

Voeding: De grootste uitdaging in de VS

"Het is natuurlijk algemeen bekend dat Amerika niet zulke goede voeding heeft. Zelfs als je denkt dat je gezond eet, zit het vol suiker of is het heel erg bewerkt.” Ook de voetbalcultuur had een andere kijk op voeding. "Na wedstrijden kregen we pizza en pasta als herstelmaaltijd, terwijl je in Nederland eerder yoghurt of een gezonde snack krijgt."

Tip: Wil je gezond blijven in de VS? Wees bewust van wat je eet en zoek actief naar verse producten.

Werken in Amerika

Na zijn bachelor kreeg Floris de kans om een jaar in Amerika te werken via een OPT-visum. "Ik kreeg een baan aangeboden in Florida, dat vond ik geen verkeerde deal. Het gaf me werkervaring én een mooie toevoeging op mijn cv voordat ik aan een master begon."

Een van de grootste cultuurverschillen? De werkmentaliteit. "In Amerika is het veel competitiever en harder werken. Vakantie nemen wordt je bijna verweten. Ik had bijvoorbeeld maar 12 vakantiedagen per jaar, dat is wel anders dan in Nederland."

Zou hij het anderen aanraden?

"Ja, ik zou het zeker aanraden ik denk dat je er heel veel van leert. Zeker als je avontuurlijk en open-minded bent. Je groeit enorm, niet alleen in sport en studie, maar ook als persoon."

Heimwee kan in het begin een uitdaging zijn, maar door open te staan voor nieuwe ervaringen en contact te houden met het thuisfront, wordt het gaandeweg makkelijker.

Floris’ gouden tip: "De relatie met je trainer is cruciaal. Dat is echt je contactpersoon van het begin tot het einde. Zij zorgen er voor dat je in eerste instantie komt maar ook bewijs van spreken gaat. Zorg dat je een goede klik hebt en dat je weet wat je kunt verwachten."

Droom jij van studeren en sporten in de VS? Dit is jouw actieplan!

  1. Onderzoek je mogelijkheden – Agencies kunnen je helpen!
  2. Bereid je goed voor – Regel je visum, vaccinaties en papierwerk op tijd of zorg dat een agency je hiermee helpt.
  3. Check je universiteit en coach – Een goede match is essentieel.
  4. Wees voorbereid op cultuurverschillen – Voeding, studie en werkethiek zijn anders dan in Nederland.
  5. Geniet van het avontuur! – Dit is een unieke kans die je leven kan veranderen.
Nadine KuijlRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde blogs

Interview: Amerikaanse college student
Emma is een Amerikaanse student die woont en studeert in San Francisco. Zij vertelt meer over US college life.
Isa van Duin
8 tips voor als je gaat studeren in de VS
De wereld wordt steeds kleiner en jongeren gaan steeds vaker in het buitenland studeren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.
Levy Evers