Hoe stop je met uitstelgedrag? | YoungPWR
Body & Mind

Hoe stop je met uitstelgedrag?

 2 minuten lezen

Bijna iedereen heeft weleens last van uitstelgedrag. Toch zijn er manieren om je werk minder uit te stellen. In deze blog vertellen we je hoe je dat kan aanpakken.

Vermijd afleidingen

De makkelijkste manier om niet afgeleid te worden van het werk dat je moet doen, is om de dingen waardoor je afgeleid wordt weg te halen. Leg je telefoon in een andere kamer of zet vergrendelingen op de apps die je het meest gebruikt en zorg ervoor dat er op je bureau geen andere dingen liggen dan de spullen die je nodig hebt.

Plannen

Een goede planning helpt ook bij het verminderen van uitstelgedrag. Nog beter is het maken van een planning waarbij je ook de tijden aangeeft waarop je aan bepaalde taken begint, dan is de kans groter dat je je aan je planning houdt. Een andere tip is om te beginnen met het lastigste/grootste werk, zodat je dat vast gehad hebt. Als je taken gedaan hebt (en kunt afstrepen) krijg je daar motivatie van om door te gaan.

Kleine onderdelen

Als een heel groot project op je ligt te wachten, is het soms lastig de motivatie te vinden om eraan te beginnen. Het wordt al een stuk makkelijker als je het onderverdeeld in kleinere delen. Daarnaast heb je kleine onderdelen sneller klaar en kan je ze dus sneller afstrepen, wat weer zorgt voor extra motivatie om door te gaan.

Beloon jezelf

Het is belangrijk en ook leuk om jezelf te belonen als je je werk gedaan hebt. Ook dit is een manier om motivatie te vinden. Hierdoor heb je iets waar je naartoe kan werken.

2-minuten regel

Tot slot is er nog de 2-minuten regel; spreek met jezelf af dat je alle taken die 2 minuten of korter duren gelijk doet (en dus nooit uitstelt). De taken die langer duren dan 2 minuten en die je niet gelijk kan (of wil) doen, plan je in voor een later moment. Daarnaast is het voor grotere projecten ook nuttig om de 2-minuten regel aan te houden; in dat geval spreek je met jezelf af dat je 2 minuten gaat werken aan het project. De kans is groot dat je na die tijd niet wil stoppen en gewoon langer doorgaat.

Bronnen:

https://www.mindtools.com/pages/article/newHTE_96.htm

https://www.feeling.be/psycho-relatie/dankzij-deze-eenvoudige-truc-stop-je-nu-echt-met-uitstellen

Wil jij gratis toegang tot meer video's, podcasts, webinars en events?

Maak dan direct een YoungPWR profiel aan. Meld je hier gratis aan.

Gerelateerde artikelen

5 leertips voor een toets
Leren valt lang niet altijd mee, in deze blog geven we je 5 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een toets.
Nikki Silvis
5 (Eind)examen tips
(Eind)examens kunnen enorm spannend zijn, in deze blog geven we je 5 tips om er toch zoveel mogelijk uit te halen!
Nikki Silvis
Hoe haal je het meest uit je online-school?
De meeste universiteiten en hogescholen geven momenteel hun onderwijs online, via Zoom of Teams bijvoorbeeld. In dit blog geven we je 5 tips hoe je daar het beste mee om kan gaan.
Nikki Silvis
Tips om het nieuwe jaar productief te beginnen
Het nieuwe jaar is hier! In dit blog geven we je tips om 2021 goed en productief in te gaan, zodat je alles eruit kunt halen wat erin zit.
Nikki Silvis