Youngpwr

Hoe stop je met uitstelgedrag?

 2 minuten lezen

Bijna iedereen heeft weleens last van uitstelgedrag. Toch zijn er manieren om je werk minder uit te stellen. In deze blog vertellen we je hoe je dat kan aanpakken.

Vermijd afleidingen

De makkelijkste manier om niet afgeleid te worden is om de dingen waardoor je afgeleid wordt weg te halen. Leg je telefoon in een andere kamer of zet vergrendelingen op de apps die je het meest gebruikt en zorg ervoor dat er op je bureau geen andere dingen liggen dan de spullen die je nodig hebt.

Plannen

Een goede planning helpt ook bij het verminderen van uitstelgedrag. Nog beter is het maken van een planning waarbij je ook de tijden aangeeft waarop je aan bepaalde taken begint, dan is de kans groter dat je je aan je planning houdt. Een andere tip is om te beginnen met het lastigste/grootste werk, zodat je dat vast gehad hebt. Als je taken gedaan hebt (en kunt afstrepen) krijg je daar motivatie van om door te gaan.

Kleine onderdelen

Als een heel groot project moet starten, is het soms lastig de motivatie te vinden om te beginnen. Het wordt al een stuk makkelijker als je het onderverdeeld in kleinere delen. Daarnaast heb je kleine onderdelen sneller klaar en kan je ze dus lekker snel afstrepen van je lijstje. Dat zorgt altijd voor extra motivatie om door te gaan.

Beloon jezelf

Het is belangrijk en ook leuk om jezelf te belonen als je je werk gedaan hebt. Ook goed voor je motivatie ;-)

2-minuten regel

Tot slot is er nog de 2-minuten regel; spreek met jezelf af dat je alle taken die 2 minuten of korter duren gelijk doet (en dus nooit uitstelt). De taken die langer duren dan 2 minuten en die je niet gelijk kan (of wil) doen, plan je in voor een later moment.
Daarnaast is het voor grotere projecten ook nuttig om de 2-minuten regel aan te houden; in dat geval spreek je met jezelf af dat je 2 minuten gaat werken aan het project. De kans is groot dat je na die tijd niet wil stoppen en gewoon langer doorgaat.

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Betere cijfers halen voor een toets
Tips hoe je zonder stress goede cijfers haalt
Suzan Schouten
Bewegen is goed voor je brain
Hoe meer je beweegt, hoe beter je brein werkt. Minder stress en meer geluk.
Nikki Silvis