Ik ben Geke Alkemade, 21 jaar oud en ik woon in Leiden.
Ik ben derdejaars student pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Leiden.
Deze studie is vooral gericht op de ontwikkeling van kinderen en alle factoren die erbij komen kijken, denk aan ouders, school, indien nodig hulpverleningsdiensten, etc.
Ik heb gekozen voor deze studie om twee redenen. Het leek mij leuk om meer te weten te komen over waarom dingen gebeuren en wat er in kinderen hun hoofd om gaat. Iedereen is kind geweest en deze studie heeft dan ook betrekking op alles en iedereen. Ik vind het psychologische gedeelte erg interessant, dus ook waarom sommige mensen bepaalde keuzes maken.
Mijn studie bestaat uit drie jaar. Het eerste jaar volg je inleidende vakken en verdiep je je in verwante vakgebieden, denk aan psychologie, sociologie en filosofie. In het tweede jaar moest ik een specialisatie kiezen. Ik kon kiezen uit leerproblemen, onderwijswetenschappen, orthopedagogiek of gezinspedagogiek. Ik heb toen gekozen voor orthopedagogiek, omdat deze specialisatie heel breed is. Je leert hier over het ontstaan, behandelen en preventie van probleemgedrag bij kinderen.
Je derde jaar bestaat uit twee blokken: keuzeruimte en afstudeerproject. In het blok keuzeruimte kan je kiezen voor een minor of losse keuzevakken. Ik heb toen losse keuzevakken gevolgd over de Nederlandse taal, economie, kindermishandeling, rechten en criminologie. In het blok afstudeerproject schrijf je je scriptie als laatste onderdeel van je studie.
Ja, er is een vast studieprogramma tot en met het tweede jaar. In het derde jaar heb je 25 studiepunten die je zelf mag invullen met bijvoorbeeld een minor of door losse vakken te kiezen.
De studielast is niet heel groot. Het verschilt per blok en per jaar. Aan het begin van de studie is de studielast wat hoger, omdat je dan veel vakken tegelijk volgt. Naarmate de studie vordert, neemt de studielast wat af. Gemiddeld ga je 6-8 uur in de week naar de universiteit.
Het leukste vak wat ik tot nu toe heb gevolgd is ‘Psychopathologie’. Hier leerde je de ziekteleer over psychische aandoeningen. ‘Methode van Klinische Diagnostiek’ (MKD) vond ik ook een erg interessant vak. Hier ga je dieper in op hoe je kinderen diagnosticeert. Als laatste vond ik ook het vak ‘Behandeling’ erg leuk. Hier leer je welke behandelmethoden en interventies ingezet worden bij kinderen en volwassen.
Heel veel! De studie is erg breed dus je kunt later op verschillende vlakken terecht. Je kunt bijvoorbeeld de klinische kant op gaan, maar je kunt ook werken op een basisschool of middelbare school. Je kunt werken als opvoedcoach, je kunt werken in de ouderenzorg of in de gehandicaptenzorg. Eigenlijk kun je overal werken waar de opvoeding niet gebruikelijk gaat. Daarnaast kun je ook werken in allerlei zorgsectoren.
Kijk goed naar wat jou interessant lijkt! Soms heeft het wat tijd nodig om erachter te komen wat je nou echt leuk vind en dat is totaal niet erg. Een dagje meelopen op een uni is zeker een aanrader! En onthoud: het is niet erg als je niet meteen de juiste keuze maakt.
Aan iedereen die de opvoeding en ontwikkeling van kinderen interessant vindt en wat er allemaal gebeurt tijdens dat proces. Er komt zoveel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Iedereen is kind geweest wat het zeker een interessante studie maakt!