Youngpwr

Interview: student pedagogische wetenschappen

 3 minuten lezen

Wie ben je?

Ik ben Geke Alkemade, 21 jaar oud en ik woon in Leiden.

Welke opleiding doe je?

Ik ben derdejaars student pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Leiden.

Wat houdt deze opleiding in?

Deze studie is vooral gericht op de ontwikkeling van kinderen en alle factoren die erbij komen kijken, denk aan ouders, school, indien nodig hulpverleningsdiensten, etc.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb gekozen voor deze studie om twee redenen. Het leek mij leuk om meer te weten te komen over waarom dingen gebeuren en wat er in kinderen hun hoofd om gaat. Iedereen is kind geweest en deze studie heeft dan ook betrekking op alles en iedereen. Ik vind het psychologische gedeelte erg interessant, dus ook waarom sommige mensen bepaalde keuzes maken.

Hoe is jouw studie opgebouwd?

Mijn studie bestaat uit drie jaar. Het eerste jaar volg je inleidende vakken en verdiep je je in verwante vakgebieden, denk aan psychologie, sociologie en filosofie. In het tweede jaar moest ik een specialisatie kiezen. Ik kon kiezen uit leerproblemen, onderwijswetenschappen, orthopedagogiek of gezinspedagogiek. Ik heb toen gekozen voor orthopedagogiek, omdat deze specialisatie heel breed is. Je leert hier over het ontstaan, behandelen en preventie van probleemgedrag bij kinderen.
Je derde jaar bestaat uit twee blokken: keuzeruimte en afstudeerproject. In het blok keuzeruimte kan je kiezen voor een minor of losse keuzevakken. Ik heb toen losse keuzevakken gevolgd over de Nederlandse taal, economie, kindermishandeling, rechten en criminologie. In het blok afstudeerproject schrijf je je scriptie als laatste onderdeel van je studie.

Is er een vast studieprogramma of kan je delen zelf invullen?

Ja, er is een vast studieprogramma tot en met het tweede jaar. In het derde jaar heb je 25 studiepunten die je zelf mag invullen met bijvoorbeeld een minor of door losse vakken te kiezen.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week en is de studielast groot?

De studielast is niet heel groot. Het verschilt per blok en per jaar. Aan het begin van de studie is de studielast wat hoger, omdat je dan veel vakken tegelijk volgt. Naarmate de studie vordert, neemt de studielast wat af. Gemiddeld ga je 6-8 uur in de week naar de universiteit.

Wat vind je het leukste vak dat je tot nu toe gevolgd hebt?

Het leukste vak wat ik tot nu toe heb gevolgd is ‘Psychopathologie’. Hier leerde je de ziekteleer over psychische aandoeningen. ‘Methode van Klinische Diagnostiek’ (MKD) vond ik ook een erg interessant vak. Hier ga je dieper in op hoe je kinderen diagnosticeert. Als laatste vond ik ook het vak ‘Behandeling’ erg leuk. Hier leer je welke behandelmethoden en interventies ingezet worden bij kinderen en volwassen.

Wat kan je later voor beroepen doen met deze opleiding?

Heel veel! De studie is erg breed dus je kunt later op verschillende vlakken terecht. Je kunt bijvoorbeeld de klinische kant op gaan, maar je kunt ook werken op een basisschool of middelbare school. Je kunt werken als opvoedcoach, je kunt werken in de ouderenzorg of in de gehandicaptenzorg. Eigenlijk kun je overal werken waar de opvoeding niet gebruikelijk gaat. Daarnaast kun je ook werken in allerlei zorgsectoren.

Heb je een tip voor jongeren die momenteel op zoek zijn naar de ideale studie voor hen?

Kijk goed naar wat jou interessant lijkt! Soms heeft het wat tijd nodig om erachter te komen wat je nou echt leuk vind en dat is totaal niet erg. Een dagje meelopen op een uni is zeker een aanrader! En onthoud: het is niet erg als je niet meteen de juiste keuze maakt.

Aan wie zou je deze studie aanraden?

Aan iedereen die de opvoeding en ontwikkeling van kinderen interessant vindt en wat er allemaal gebeurt tijdens dat proces. Er komt zoveel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Iedereen is kind geweest wat het zeker een interessante studie maakt!

Isa van DuinRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Interview: Student Criminologie
Lees het interview met Caitlin, die vertelt over haar leuke studie criminologie.
Isa van Duin
Interview: Docent speciaal onderwijs
Hoe ziet de baan eruit van een docent in het speciaal onderwijs?
Dylana Kruyswijk
Interview: Jurjen over Toegepaste Psychologie in Amsterdam
Jurjen (21) studeert Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. In dit korte interview vertelt hij over wat de mogelijkheden zijn tijdens en na deze studie en waarom hij op kamers is gegaan.
Yasha Tan