Youngpwr

Interview: Student Sportkunde

 3 minuten lezen

Wie ben je?

Ik ben Menno Gordijn, 22 jaar en ik woon in Noordwijk.

Welke opleiding doe je?

Ik ben derdejaars student Sportkunde aan de Haagse Hogeschool.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb eerst een mbo opleiding afgerond (manager retail). Toen wist ik al, dat ik niet vanaf mijn 19de wilde werken. Zodoende ben ik gaan kijken naar hbo-opleidingen. Ik wilde een opleiding doen waarbij meer mijn interesses lagen. Sinds ik klein ben, ben ik al groot fan van voetbal. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in handel en het bedrijfsleven. Sportkunde is de perfecte combinatie van deze twee interesses. Dit is de reden dat ik voor deze studie gekozen heb.

Hoe is jouw studie opgebouwd?

De opleiding duurt vier jaar.

  • In jaar één leer je de taak van sportmanager kennen: bewegingsprogramma's ontwikkelen, beleid maken, een project managen, financiële kansen creëren en praktijkonderzoek doen. Dit allemaal is opgedeeld in 4 blokken van 10 weken. Naast individuele vakken zijn er ook groepsopdrachten, hier ontwikkel je events, stel je een marketingplan op en voer je een sponsorplan uit voor bijvoorbeeld een voetbalclub.
  • In jaar twee ligt de focus op sportbeleid. Hier ga je nadenken over wie, wat, waar, waarom en hoe. Veel projecten zullen zijn voor de gemeente Den Haag, Je zult onderzoek moeten doen in verschillende wijken in Den Haag om erachter te komen hoe jij deze inwoners aan het sporten krijgt. Je gaat sponsors en subsidies zoeken en onderhandelt hierbij over contracten. Verder krijg je vele vaardigheidstrainingen, zoals conflicthanteren. Hier ga je leren hoe je bijvoorbeeld met een boze klant/medewerker om moet gaan.
  • In jaar drie ga je aan het werk met onderzoek en beleid, ondernemen, marketing en management en organisatie. Zo schrijf je bijvoorbeeld een strategisch adviesrapport voor een organisatie als Adidas. Naast de vakken, loop je het hele jaar 1 dag per week een groepsstage. Dit doe je samen met andere sportopleidingen. Ook voer je een teamplayers project uit. Zo ben ik dit jaar bezig om een sportevenement te organiseren voor 3000 kinderen die in groep 8 zitten van scholen in Den Haag.
  • In het vierde jaar ga je een minor volgen en afstuderen. Bij een minor ga jij jezelf specialiseren in een bepaald vakgebied. Stel jij vind het lichamelijke aspect interessanter dan het business aspect, kan je je hierin meer verdiepen. Het laatste semester zal je een scriptie schrijven voor een bedrijf. Je gaat dan een vraagstuk die zij je geven behandelen.

Is er een vast studieprogramma of kan je delen zelf invullen?

Er is een vast studieprogramma. Bepaalde vakken hebben aanwezigheidsplicht en bepaalde vakken niet.

Hoeveel contacturen heb je gemiddeld per week en is de studielast groot?

In het eerste jaar heb je meer contacturen dan in de jaren erna. Ik zit nu in het derde jaar en ik heb gemiddeld twaalf contacturen per week. Ik vind de studielast niet heel groot, maar je moet wel echt aan zelfstudie doen om bij te blijven.

Wat vind je het leukste vak dat je tot nu toe gevolgd hebt?

Ik vind projecten persoonlijk leuker dan normale vakken. Elke periode heb je één project. Als ik dan toch een leukste vak moet kiezen, zou ik zeggen ‘Ontwikkelen, testen en evalueren van een sport- en beweegprogramma’. Tijdens dit vak moet je in een groepje van drie mensen, in achttien weken een businessplan ontwikkelen, voor een sportproduct, dienst, evenement of project. Dit moet gericht zijn op een specifiek segment waarmee je kan laten zien dat het sport- en bewegen in de maatschappij bevordert. Ook moet je aan kunnen tonen dat je binnen een half jaar na executie van het plan €750,- euro netto per maand verdient, voor een periode van drie jaar.

Wat kan je later voor beroepen doen met deze opleiding?

Er zijn erg veel opties. Denk aan sportcoördinator, beweegconsulent, beleidsfunctionaris, projectleider, medewerker topsport en medewerker breedtesport. Ook kan je met deze studie het bedrijfsleven in. Het kan heel goed voorkomen dat je later helemaal niet in een sportgerelateerde branche terechtkomt. Deze studie focust namelijk voornamelijk op business en handel. Deze theorieën moet je dan toepassen op casussen die sport gerelateerd zijn.

Heb je een tip voor jongeren die momenteel op zoek zijn naar de ideale studie voor hen?

Zoek echt naar iets waar je zelf interesse in hebt, een studie moet ook leuk zijn om te volgen, anders wordt het lastig om het vier jaar vol te houden en de studie succesvol af te ronden.

Aan wie zou je deze studie aanraden?

Ben jij geïnteresseerd in sport, ben jij een teamplayer en wil je graag meer leren over bedrijfstactieken en systemen? Dan is sportkunde zeker een goede optie.

Isa van DuinRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Interview: Student International Business Administration
Lees het interview met Jord, die vertelt over zijn studie International Business Administration (IBA)
Isa van Duin
Interview: Student Criminologie
Lees het interview met Caitlin, die vertelt over haar leuke studie criminologie.
Isa van Duin
Interview: Student Leisure & Event Management
Ontdek alles over de studie Leisure & Event Management. Eline deelt haar ervaring.
Isa van Duin